Wpis z mikrobloga

#wino #winodomowejroboty #winiarstwo
Cześć, mam nastawione 10l winka z jasnych winogron.
Pierwszy pomiar wynosił 20blg przed nastawieniem.
Fermentacja ruszyła wszystko zgodnie z planem i po kilku dniach bąbelkowanie ucichło wiec dokonałem kolejnego pomiaru i teraz jest 0blg czyli cukier zjedzony. Teraz zlewać szybko na fermentacje cichą znad osadu? Skąd mam wiedzieć czy poziom alkoholu jest już odpowiedni i nie było za mało cukru dla drożdży? Zależy mi na winie około 13% i takie dałem drozdze, ale wydaje mi się że za szybko ten proces się odbył
  • 9
  • Odpowiedz
  • 0
@Kondizip11: Właściwie to te 10% mi w zupełności wystarczy, nie chce jakiegoś mocnego wina. Zależy mi na takim półwytrawnym, wiec mam siarkować i lekko dosładzać go?
  • Odpowiedz
@nomysz69: ogólnie to powinieneś wyliczyć w ten sposób 17g(tyle potrzeba cukru na 1%alko)x10L(ilość Twojego nastawu)x13%(moc jaką chcesz uzyskać) i powinno Ci wyjść ile cukru musisz dodać.
  • Odpowiedz
@Kondizip11: Wiadomo owoce też zawierają swój cukier więc mniej więcej powinieneś sprawdzić na necie ile gram cukrów ma Twoja odmiana owocu i odjąć to od wszystkiego. Wiadomo to wszystko Ci wyjdzie około a nie idealnie tak jak byśmy chcieli.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kondizip11: No dobra, na temat mocy już wiem wszystko, teraz zakładając ze ta moc mnie satysfakcjonuje a chce poprawić smak to siarkować i wtedy dosładzać żeby już drożdże nie ruszyły?
  • Odpowiedz