Wpis z mikrobloga

@trueno2: najlepiej przejdź się do jakiegoś centrum ubezpieczeń i się popytaj, bo różnie bywa z tymi kalkulatorami. Sam jak kupowałem pierwsze auto to skorzystałem z tej pierwszej opcji, bo wyszło taniej niż z kalkulatorów (Link, Axa i jeszcze jakiś tam sprawdzałem).
  • Odpowiedz
@variss: @enjoi: @MroczniGrzybiarze: Na razie pytanie zadałem czysto orientacyjnie. Szukam Poloneza, którym chciałbym wystartować w przyszłej edycji "rajdu" Złombol, a pakowanie kilku ładnych stów w te cudo polskiej motoryzacji, jakoś mi się nie uśmiecha:)

Zastanawiam się jeszcze czy większość firm oferuje ubezpieczenia krótkoterminowe, jak to wychodzi cenowo.

No chyba, ze kupię samochód z ubezpieczeniem wykupionym na kilka miesięcy, a sprzedający nie będzie bawił się w zwrot
  • Odpowiedz
@trueno2: no to jakbyś nie wiedział mam poloneza i startowałem nim w rajdach (tych na czas... liczony w sekundach... a nie dniach:P), możesz śmiało pytać o wsio

PS. pierwsze słysze o ubezpieczeniu krótkoterminowym... dla aut nie ma czegoś takiego, jedynie dla żółtych blach
  • Odpowiedz
@MroczniGrzybiarze: Wydaje mi się, że ubezpieczenie na pół roku chyba można wykupić. Myślałem również, że np. na 2 miesiące też da radę.

Chyba, że coś mocno mylę... będę musiał przepytać poważnie Wuja Google.

Dzięki za cynk, na pewno będę miał kilka pytań w
  • Odpowiedz
@trueno2: mówią jedynie, że blacha za czasów Daewoo była cienka jak kartka papieru, choć to chyba jakieś mity, bo i waga by się zmieniała:P

najważniejsze to zadbany egzemplarz, kumpela niedawno złomowała swojego, a praktycznie tylko dlatego, że jej wąż od chłodziwa pękł i ciekł i tylne cylinderki tak rzygały płynem, że nie dało się dolewać... zaniedbała w c--j;P

ja miałem pognity wąż od wlewu paliwa, to było
  • Odpowiedz
Wydaje mi się, że ubezpieczenie na pół roku chyba można wykupić.

@trueno2: Umowę zawierasz na rok, jedynie możesz zapłacić w dwóch ratach co pół roku. Ale jeżeli nie wpłacisz drugiej raty, to cię ścigną (do komornika włącznie).

Myślałem również, że np. na 2 miesiące też da radę.

Możesz i na miesiąc, ale tylko jeżeli jesteś działalnością gospodarczą i masz handel samochodami w zakresie działalności.
  • Odpowiedz
@trueno2: Zachęcamy do skorzystania z kalkulatora na naszej stronie głównej www.link4.pl Dzięki niemu może Pan wyliczyć dokładną wysokość składki. Dodatkowa zaleta jest taka, że może Pan wtedy od razu dokonać zakupu polisy on-line i uzyskać w ten sposób dodatkowy 7-proc. rabat.
  • Odpowiedz
@MroczniGrzybiarze: Mechanicznie stoimy średnio. Każdy z nas coś potrafi, ale nikt mistrzem mechaniki nie jest. Raczej podczas wypadu liczymy na to, że jedynymi narzędziami jakie nam się przydadzą to będą trytytki i srebrna taśma:)

Po kupieniu samochodu przez zimę i wiosnę chcielibyśmy go w miarę możliwości ogarnąć. Liczę, że uda nam się kupić w miarę zdrowy egzemplarz do ~2000 tys zł. Blacharsko nie musi być rewelacji, jednak fajnie byłoby dupskiem
  • Odpowiedz
@MroczniGrzybiarze: Gaz mnie w ogóle nie interesuje. Butla zajmuje dużo miejsca, a przeżyć w 4 osoby przez 2 tygodnie na pokładzie Poloneza to trzeba będzie troszkę w bagażniku naupychać towaru.

Przychodzi Ci coś do głowy na szybko, na co zwrócić uwagę podczas zakupu? Może osobiście polecisz jakiegoś Poloneza z Wielkopolski/Poznania, który jest aktualnie wystawiony na sprzedaż?
  • Odpowiedz
@trueno2: szukać zgnilizny:P odchylić progi plastikowe po bokach i tam badać palcem czy jest zdrowo:P

luzy na kierownicy niby łatwo wyregulować, ale im mniejsze tym lepiej. spojrzeć na pasy baku paliwa, na wszelkie gumy:P

na wszystko trzeba zwrócic
  • Odpowiedz