Kolega pracuje w GUSie i powiedział, że samo NIESPISANIE się będzie uznawane od października jako odmowa spisania się XDDD to ma jakąkolwiek podstawę prawną? Bo czytałem, że niespisanie się to nie oznacza odmowy... a kara jest tylko za odmowę #spis #spispowszechny
@Derasot: brat szwagra pracuje w ministerstwie i powiedział z od listopada likwidują GUS i ZUS też, to będzie miało podstawe prawną bo kolega z ABW powiedział że zrobią zamach i ukręcą konstytucje
czyli w tym panstwie bez podstawy prawnej i tak beda karać
@Derasot: jeśli będą karać (w co wątpię), to zapłacą tylko naiwni i strachliwi (oraz ci, którym nie będzie się chciało latać po sądach, żeby odkręcić kilkudziesięciozłotowy mandat). Reszta się odwoła i będzie tak jak z grzywnami od sanepidu oraz mandatami za nienoszenie maseczek.
@Derasot: ODMOWA z definicji musi być czynna. Sam brak udziału w spisie nie jest jeszcze odmową. Co innego jakby zadzwonili albo przyszli i być powiedział, że nie chcesz się spisać.
@Derasot: moi starzy długo nie odbierali tel, potem przychodził sms, że rachmistrz próbował się kontaktować. Ojciec był w między czasie w urzędzie gminy coś załatwić, pytali czy się spisał, to kazał im dzwonić do żony i podał tel mamy. Znów że 2 nieodebrane telefony. Starzy się w końcu poddali i ojciec poszedł się spisać do urzędu, gdzie babka podczas wpisywania peselu jego i mojej mamy mówiła, że wygląda to tak
#spis #spispowszechny
@Derasot: nie
@Derasot: jeśli będą karać (w co wątpię), to zapłacą tylko naiwni i strachliwi (oraz ci, którym nie będzie się chciało latać po sądach, żeby odkręcić kilkudziesięciozłotowy mandat). Reszta się odwoła i będzie tak jak z grzywnami od sanepidu oraz mandatami za nienoszenie maseczek.
Ojciec był w między czasie w urzędzie gminy coś załatwić, pytali czy się spisał, to kazał im dzwonić do żony i podał tel mamy.
Znów że 2 nieodebrane telefony.
Starzy się w końcu poddali i ojciec poszedł się spisać do urzędu, gdzie babka podczas wpisywania peselu jego i mojej mamy mówiła, że wygląda to tak