Wpis z mikrobloga

hej miraski, mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego mlm jest piramidą finansową i oszustwem i czym się różni od większej firmy / łańcucha dystrybucji, gdzie mamy np: producent -> dystrybutor -> hurtownia -> sklep -> klient i każdy po drodze pobiera marżę? Czy w firmie gdzie mamy: prezes -> management managementu -> managment sredniego stopnia -> managment niskiego stopnia -> pracownicy? Przejrzałem sobie trochę tag, wszyscy piszą, że to oszustwo, nieetyczne itp, że wtopili pieniądze i że piramida ale w sumie nie znalazłem argumentów dlaczego.
#mlm #biznes dla zasięgu #wlasnafirma i też dla zasięgu #scam bo pewnie obseruwjący ten tag będą mieli najwięcej rzeczowych argumentów

• 28
  • Odpowiedz
@bajcik: Polskie hasło nt MLM w wikipedii od początku było redagowane przez MLMowych naganiaczy. Dopiero w ostatnich latach pojawiły się zmiany w haśle sugerujące, że MLM może być oszustwem. I stąd biorą się te sprzeczności. Jeżeli chcesz bardziej wiarygodnego opisu MLM, to zajrzyj na anglojęzyczną wersję hasła, tam autorzy nie pozastawiają żadnej wątpliwości, co do prawdziwego charakteru MLM.

Obecny wygląd polskiego hasła to dramat. Całość powinna zostać #!$%@? do kosza i
  • Odpowiedz
@empty_silence: Będzie bezpieczniej, jeżeli ja sformułuję pytanie.

Dlaczego MLMowe piramidy wciąż istnieją, czują się bezkarne i wyrastają jak grzyby po deszczu?

Trzy najważniejsze powody to:
- korupcja polityków, prawników i urzędników - jak oni mają ścigać oszustów, skoro zajmują się chronieniem ich?
- ignorancja zwykłych obywateli - jak mają zgłaszać oszustwo, skoro nie mają pojęcia, że padli ofiarą oszustwa?
- wstyd, obawa o własną skórę - nieliczni, którzy zorientowali się, że
  • Odpowiedz
@renalum: Lata temu, jak MLM było mniej znane w Polsce, co jakiś czas pojawiały się doniesienia o przyskrzynieniu jakiejś piramidy. Ale z tymi powyżej problem jest taki, że ich produkty autentycznie istnieją na rynku i są dostępne od lat. I nie ma afer. Tu się coś nie dodaje.
  • Odpowiedz
Lata temu, jak MLM było mniej znane w Polsce, co jakiś czas pojawiały się doniesienia o przyskrzynieniu jakiejś piramidy

@empty_silence: Znajdź chociaż jedno polskie doniesienie prasowe zawierające informację, że ścigana piramida jest multi level marketingiem i że należy uważać na multi level marketing. Wejdź na stronę UOKIK i znajdź jakiekolwiek ostrzeżenie przed multi level marketingiem.

Co komu po ściganiu MLMowej piramidy bez nazwania jej, że jest multi level marketingiem?. W
  • Odpowiedz
@renalum: W czasach, kiedy sytuacja była głośna, używaliśmy gazet papierowych, bo internet był drogi. Miała go np 1/3 klasy w szkole krewnego. Dalej nie odpowiedziałeś na pytanie, dlaczego działające otwarcie przez kilkanaście lat obie firmy nie padły, do czego nieuchronnie prowadzi piramida.
https://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/1417356,powrot-piramid-finansowych-oszustom-nie-brakuje-pomyslow.html
PS. policja nie informuje publicznie o nieukończonych działaniach.
  • Odpowiedz