Wpis z mikrobloga

Mirki mieliście do czynienia z płytami wielowarstwowymi (dachowymi)? Pic rel, z zębami są na dach, a płaskie na ściany np. w halach opartych o stalową konstrukcję. W środku jest sztywna pianka, wełna albo styro. Chciałbym takie coś wykorzystać na przykrycie dachu w murowanym domku rekreacyjnym, bo ceny i dostępność drewna konstrukcyjnego to jakaś parodia xD Ktoś to montował na murowanych budynkach?

#budownictwo #remont #budujzwykopem #remontujzwykopem
mentari - Mirki mieliście do czynienia z płytami wielowarstwowymi (dachowymi)? Pic re...

źródło: comment_1632675421rSkGwFAkGyE9L0l8K8wBbz.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mentari: Co chcesz dokładnie wiedzieć? Konstrukcja pod płyty warstwowe najlepiej stalowa, rozpiętość płatwi jest w dokumentacji producentów. Opierzenia kominów materiałochłonne. Często spotykane problemy wykonawców z montażem orynnowania i szczelnością kalenicy przy małych nachyleniach połaci.
  • Odpowiedz
@mentari: miałem okazję pracować z płytami warstwowymi, raczej przy obudowie hal, mały budynek też się znalazł, zawsze montowane były na konstrukcji stalowej, ścienne na podkonstrukcji kotwionej do muru
  • Odpowiedz
@zalogowany_jako: co ty gadasz na blacharni najlepsza robota( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pisząc o pianie masz na myśli łączenie płyt po dłuższej krawędzi?

@mentari: miał na myśli wypełnienie z poliuretanu, na łączeniach wzdłużnych najlepsze są uszczelki rozprężne.
  • Odpowiedz
@zalogowany_jako: Miałem kiedyś fuchę - a w zasadzie prace domową - zrobiłem kilometr parapetów na wymiar, skośne no cuda wianki. Oczywiście bez z-------h nosków tylko wszystko wywijane z jednego elementu :)
  • Odpowiedz