Wpis z mikrobloga

Na fejsbuku ktos mi napisał, że cerapur gc 2200w nie będzie działał, jeśli nie podłączy się zewnętrznego regulatora, lub nie zewrze zworki, która do tego regulatora jest. W instrukcji nic na ten temat, na stronie dystrybutora jedynie zapis "pełna współpraca z OPCJONALNYMI regulatorami".
Mozliwe to, że trzeba sie dobrać do tej zworki - zdjąć pokrywę, wyszarpać plastikowa pokrywkę, żeby działało?

#ogrzewanie #gaz
  • 15
@rajman: no ale jeśli do styków mozna podłączyć prosty wyłacznik temperaturowy to raczej mało prawdopodobne, żeby kocioł działał na zasadzie styki rozwarte - grzeje, styki zwarte - nie grzeje.
@7160: mam ten piec. Jeśli nie masz sterownika (który zapoda sygnał na odpowiedni wejście w piecu) to CO się nie odpali. Można to zrobić na zworkę tylko trzeba wiedziec jak (ja nie wiem). U siebie własnie miałem problem z sterownikiem (nie dawał odpowiedniego sygnału), stwierdziliśmy że jest wadliwy właście po zastosowaniu zworki.

Sterownik mam taki: ALTH-995716 i jest bardzo spoko - też trzeba wiedzieć jak go zamontwoać (ale to chyba się
na zworkę

@jabba92: Jeśli na zworkę to tylko jedno miejsce jest na nią - ten obszernie opisany styk "Dwupozycyjny regulator".

ogarnie z instrukcją od pieca

@jabba92: Instrukcja od pieca (obsługi oraz montażu) to kpina. Opisane na każdej stronie - Uwaga Prund! Przestrzegaj przepisów! a brak podstaw. Nigdzie nie ma nawet o tym, że regulator jest konieczny.

A styki opisane (w rubryce opis) "Podłącza się regulator".
@7160: Nie wiem ogólnie jakie masz zamiary, ale jeżeli chcesz kupić ten piec i samemu zamontować to musisz mieć papiery by była ważna gwarancja. Jeśli montować ma to jakaś firma (z papierami) to oni powinni w cenie montażu ogarnąć też montaż regulatora/sterownika + nauka podstawowej obsługi.
@7160: Z tego co wiem to do każdego pieca jest potrzebny regulator/sterownik/pogodynka, więc tutaj nie doszukiwałbym się jakiegoś szwindlu ze strony Junkersa/Boscha.
Pewnie podłączenie regulatora to jest jakiś standard i każdy monter się w nim odnajduję.
@jabba92: No ale żeby nie napisać o tym w instrukcji? I też zawiedziony jestem faktem, że w kotle nie ma podstawowego programatora - to groszowe sprawy, żeby dodać taką funkcję, tym bardziej, że reklamują te kotły jako nadające się do montażu w mieszkaniu.
@jabba92 @7160 Piec nie potrzebuje regulatora/pogodynki do działania . Jak nie ma podłączonego regulatora to jest założona zworka. Jak chcemy podłączyć regulator to wpinamy się zamiast zworki. Jak jest zworka to piec utrzymuje temperaturę wody taką jaką jest nastawiona cały czas. Natomiast gdy mamy regulator pokojowy, to piec załącza grzanie gdy styki regulatora będą złączone (czyli zrobi się "zworka")
@cd6057: U mnie zworki nie było.
Dodatkowo - listwa montażowa ze śrubunkami nie pasowała (za ponad 300 zł), szlifierka szła w ruch, adapter do komina nie pasuje (ponad 100 zł na kawałek plastiku - nie da się go wcisnąć, póki co trzyma się jako-tako, ale będe go musiał taśma makgajwerowską przykleić.