Cześć. Od jakiegoś czasu przymierzam się do odstawienia kofeiny i przejścia w zupełności na yerbę. Macie może filmy/poradniki od czego zacząć(jaki susz), jak zalewać etc? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc #yerba #yerbamatewykopclub #yerbamate
@pytkabarabasza: yerba mate zawiera kofeinę. Herbata zawiera kofeinę. Kawa zawiera kofeinę. Kakao (więc i czekolada) zawiera kofeinę. Napoje energetyczne najczęściej zawierają kofeinę. Coca-Cola zawiera kofeinę.
@l_Grela_l: tyle sam wiem ;) mam raczej na myśli sztuczki jak w linku: https://www.youtube.com/watch?v=64yh9Oxlrmc Zastanawiam się czy to ma znaczenie. Poza tym, nie chciałbym, żeby mnie bardzo trzęsło. Piłem swojego czasu matche, powiem szczerze, że ręce trzęsły mi jak się jak po wiadrze kawy. Chciałbym uniknąć tego efektu
@pytkabarabasza: a co do kombinowania z filmu który podrzuciłeś - ilość mnie więcej się zgadza (przy małym naczyniu, jak duże, to na start sypnij max 30g), obracanie i "otrzepywanie" jest po to żeby pozbyć się części pyłu - niektórzy nie lubią jak coś się przedostaje przez bombillę i czasami się ona zatyka jak jest za dużo a kopczyk i nalewanie bokiem jest po to, żeby nie cały susz był mokry i
Nie no nie wrzucajcie już tego Cejrowskiego błagam xD
@pytkabarabasza: Naucz się robić kopczyk, bo nie dość że ułatwia picie tych bardziej pylastych yerb to i więcej wody można przelać zanim yerba smaci smak. Wiadomo że pierwsze kopczyki mogą nie wyjść ale to jest kwestia wprawy.
@Elemelas: xD a niby czemu nie wrzucać Cejrowskiego? instrukcja wystarczająca na start, a jak mu zasmakuje to jest potem czas w naukę kopczyka, szukanie palo santo, chimarrao i bomby ¯\_(ツ)_/¯
@Elemelas: to nie są #!$%@? sposoby xD z tych niby lepszych, to: "odpylanie" jest kwestią bombilli (niektóre się zatykają) i gustu (jak dla mnie pył jest spoko, niektórzy nie lubią) "kopczyk" też jest kwestią gustu - ja robię tylko do chimy, bo bez niego zapycha mi się bombilla, a tradycyjną wolę pić bez kopczyka
@l_Grela_l: No właśnie jest #!$%@? chociażby przez to że przy "#!$%@? #!$%@? yerba mate" zalewając cały susz owszem dostaniesz większego kopa kofeinowego ale jednocześnie zrobisz o wiele mniej zalań. Wiem że każdy pije jak lubi, ale po co pić mniej skoro można wypić więcej ( ͡°͜ʖ͡°) bardzo fajnie to wyjaśnili Adam z Mateuszem podczas tego live (około 11 minuty):
@Elemelas: to że ci nie pasuje, to nie znaczy że #!$%@? xD nie musisz mi podrzucać filmów z tłumaczeniem, bo nie siorbię od wczoraj i to wszystko wiem ;P metoda "#!$%@? yerba mate" jest idealna na start, bo nie wymaga od początkującego dużej ilości aktywności, po prostu pijesz i jak smakuje, to baw się dalej w inne metody przygotowania
@l_Grela_l: no 30 sekund więcej na kopczyk to mega aktywność ( ͡°͜ʖ͡°) ale ok, Ty masz swoje zdanie, ja mam swoje. Uszanuję to i nie będę się już więcej wykłócał ;)
#yerba #yerbamatewykopclub #yerbamate
@pytkabarabasza: ?? xd
To też kofeina chyba, że chodziło ci o kawę
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
https://www.youtube.com/watch?v=64yh9Oxlrmc
Zastanawiam się czy to ma znaczenie.
Poza tym, nie chciałbym, żeby mnie bardzo trzęsło. Piłem swojego czasu matche, powiem szczerze, że ręce trzęsły mi jak się jak po wiadrze kawy. Chciałbym uniknąć tego efektu
na start wystarczy taka instrukcja:
https://www.youtube.com/watch?v=v8ocmnGPBcc
a potem można się będzie bawić
a kopczyk i nalewanie bokiem jest po to, żeby nie cały susz był mokry i
@pytkabarabasza: Naucz się robić kopczyk, bo nie dość że ułatwia picie tych bardziej pylastych yerb to i więcej wody można przelać zanim yerba smaci smak. Wiadomo że pierwsze kopczyki mogą nie wyjść ale to jest kwestia wprawy.
z tych niby lepszych, to:
"odpylanie" jest kwestią bombilli (niektóre się zatykają) i gustu (jak dla mnie pył jest spoko, niektórzy nie lubią)
"kopczyk" też jest kwestią gustu - ja robię tylko do chimy, bo bez niego zapycha mi się bombilla, a tradycyjną wolę pić bez kopczyka
metoda "#!$%@? yerba mate" jest idealna na start, bo nie wymaga od początkującego dużej ilości aktywności, po prostu pijesz i jak smakuje, to baw się dalej w inne metody przygotowania