Wpis z mikrobloga

Mireczki help, korzystam z MS teams w wersji przeglądarkowej i mam problem z jakością połączenia. Raczej nie powinna to być wina dostawcy internetu (Netia 600Mbit/s), chociaż kto tam wie...

Gdy połączę się z wifi poprzez sieć 5Ghz to mój głos jest praktycznie niesłyszalny przez innych uczestników spotkania. Rwie i przerywa, muszę cały czas się powtarzać. I to wszystko przy samym audio, bez video.

Przy połączeniu via 2.4Ghz już jest trochę lepiej z audio, bo słychać mnie dosyć dobrze. Problem pojawia się gdy udostępniam ekran albo włączę transmisje video. Wtedy znowu zaczyna przerywać i ciąć, udostępniany ekran ma kilkunastosekundowego laga.

Pytanie do Was - co mogę na to poradzić? Strasznie utrudnia mi to pracę.

Instalację wersji desktopowej wolałbym uniknąć - do zalogowania do sieci korporacyjnej wymaga instalacji jakich dodatkowych shitów, których instalacji wolałbym uniknąć - ale jeżeli będę zmuszony to to zrobię...

#teams #komputery #serwispc #pracbaza #programowanie bo nie mogę szerować skrina z moim kodem za 15k (°°
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@serhyi: sprawdź inną przeglądarkę, sprawdź też jak wygląda zasięg Twojego wifi. 5GHz ma słabszy zasięg, może tu jest jakiś problem?
  • Odpowiedz
@serhyi: brzmi jak router za daleko od twojego miejsca pracy

2.4ghz lepiej sobie radzi przy przeszkodach i wiekszych odleglosciach i dlatego jeszcze jakos dziala
a 5ghz prawie wcale
  • Odpowiedz
@serhyi: Jak masz dostęp do routera to zmień kanał na którym nadaje 2.4 i 5Ghz.
Do łączenia używaj jakieś lekkiej przeglądarki np. Vivaldi i po jej uruchomieniu ustaw wysoki priorytet dla jej procesów.
Jak problem dotyczy wydajności, to nic nie poradzisz, bo pewnie CPU nie wyrabia.
  • Odpowiedz