Wpis z mikrobloga

Pracuję zdalnie i niestety w taki sposób, że łączę się z komputerem w biurze. Mój internet nie jest jakiś superowy, więc muszę optymalizować przesył obrazu. Najbardziej irytujące są animacje, bo powodują straszne lagi. W systemie udało mi się je wyłączyć, ale mam problem z tymi w przeglądarce. Np. po wejściu na tę stronę:
https://stackoverflow.com/a/17920678/9901683

animuje się podświetlenie odpowiedzi (na żółto). Otwarcie tej strony powoduje zawieszenie ekranu na jakieś 5 sekund.. No nie jest to ciekawe.. Da się coś z tym zrobić?

#programowanie #praca #pracait #pracbaza
  • 15
@fervi: na pewno. Pracując w biurze tego problemu nie ma. Na lepszym internecie też jest o wiele lepiej, ale teraz jestem skazany na internet mobilny na zadupiu..
@becvvv: Po prostu się dziwię jak efekt w Javascript może pochodzić od neta. Raczej bym powiedział, że twój komp nie daje rady xd

Zawsze możesz blokować Javascript (dodatek noscript) i odblokowywać konkretne strony
@acpiorundc: ale system już chodzi ok, to w przeglądarce mam największe problemy (no i jeszcze Teams jako komunikator tak średniawo działa). Przeglądarka ma jakieś swoje ustawienia i wyłączenie animacji w systemie nie wpływa na te w Chrome
@fervi: nie rozumiem czemu się dziwisz. Rdp optymalizuje sposób przesyłu obrazu tak, by nie wysyłać cały czas 1920x1080 pikseli. Jak nic na ekranie się nie rusza, to wtedy niemal nic nie jest przesyłane. Jak włączyłbym filmik, to nagle przesyłane byłoby pełno danych. Jak włącza się animacja, to ona powoduje przesyłanie danych i pewnie rdp głupieje i co każdą klatkę animacji przesyła nowe dane
@becvvv: Aaa, RDP - ok. Jeden z najgorszych protokołów :P To nie zauważyłem, że to pulpit zdalny.

Możesz wyłączyć Javascript i te animacje nie będą się pojawiać.
@fervi: bez javascriptu to mi dodawanie komentarzy na wykopie przestanie działac i nie bede mial co robic w pracy :P Myślałem, że są jakieś sprytne sposoby na wyłączenie animacji w CSS

@z--x: dzięki, spróbuję!
@z--x: a to nie jest czasem do deweloperów? Ja tu mówię o sytuacji, gdzie to ja jestem użytkownikiem i przeszkadzają mi animacje na cudzych stronach
@becvvv: Musisz włączyć w przeglądarce ze preferujesz mniej animacji i jeśli deweloper strony się na to przygotował to po prostu nie będą ci wrzucać w CSSie animacji właśnie. Jak deweloper się nie przygotował to po prostu nic się nie zmieni.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@fervi: RDP protocol? Pod spodem jest TCP/UDP. Każda cześć ekranu jest przesyłana jako osobna część pakietu, czym więcej zmian na ekranie tym więcej danych jest przesyłanych.
@Mazowia: Jasne, ale RDP korzysta (ło?) z gównianych kompresji typu JPEG. Przez co dużo to waży. Coś na h264 / h265 to spore oszczędności powinny być