Wpis z mikrobloga

Mam tu konto od wielu lat i wielu ludzi zarzuca mi -niesłusznie- francuski fanatyzm, więc dziś dla odmiany napiszę o tym, co w Polsce jest lepsze, niż we Francji. O dentystyce.

Mam na to kilka przykładów:
- gdy usuwałam dwa dolne zęby mądrości, było to w szpitalu/klinice pod znieczuleniem ogólnym, w Polsce raczej usuwa je dentysta przy znieczuleniu miejscowym
- mój ząb -nie wiem, jaki ma numer, ma cztery kanały- dentysta we Francji powiedział, że wyleczy za jednym razem, dentysta w Polsce powiedział, że trzeba kanałowo, założyć trutkę, poczekać tydzień i odbudować, można za jednym razem, ale jest realne ryzyko, że będą problemy i on tego nie zrobi, bo strach
- dentysta we Francji przyjął mnie w fartuchu ubrudzonym jakimiś żółtymi plamami albo cieczami
- dentysta we Francji raczej nie będzie wyrywał zęba, tylko wysyła do chirurga
- trudno w ogóle znaleźć dentystę, wielu z nich ma już komplet i nie przyjmuje nowych pacjentów
- w lipcu i sierpniu wszyscy jadą na wakację, więc nie ma dentystów w małych miastach, nawet telefon nie odpowiada
- zawsze jest dyżur dentystyczny, ale... taki dentysta może nie odbierać telefonów, może być też tak że jest 30-45km od miejsca, gdzie się mieszka. Ten dyżur dentystyczny to taka lipa, za to telefon do najbliższego ambulatorium, albo na posterunek policji działa świetnie i nie można narzekać.

Tu jako śmieszną i głupią ciekawostkę powiem, że jak szukałam dentysty w moim mieście, to na opiniach Google była opinia rodzica, że dentysta jest zły, bo ma duże wyłupiaste oczy i dziecko się go bało :-) Taki #przegryw bo niby dobry zaówd a i tak tak sobie.

#francja #dentysta #stomatologia

--
Wszystkie nieodpowiednie komentarze będą usuwane
  • 14
mój ząb -nie wiem, jaki ma numer, ma cztery kanały- dentysta we Francji powiedział, że wyleczy za jednym razem, dentysta w Polsce powiedział, że trzeba kanałowo, założyć trutkę, poczekać tydzień i odbudować, można za jednym razem, ale jest realne ryzyko, że będą problemy i on tego nie zrobi, bo strach

@NadiaFrance: francuski miał lepsze podejście w tej sytuacji.