Wpis z mikrobloga

Hej, zamówiłem sobie gierkę Ghost of Tsushime na ps5 od jakiegoś buraka przez OLX, wersja directors cut, za 150zł, więc bardzo okazyjna cena. Zapytałem najpierw o zdjęcie gry, bo na ogłoszeniu była tylko grafika z okładki. Dostałem fotę gierki z paragonem w środku, sprzedawane przez przesyłkę OLX, więc mówie git, trafiłem zajebistą okazję. Zapłaciłem blikiem no i sprzedający troche zwlekał z wysyłką, ale to tam trudno, coś mnie tknęło i sprawdziłem paragon, który był na zdjęciu, które mi wysłał. Gierka kupiona w Iławie a chłop pokazuje, że jest z Nysy - w pip daleko od siebie są te miejscowości. Zaśmierdziało mi to i sprawdziłem jego 2 inne ogłoszenia. Okazały się być fałszywe, typ wystawił buty dla chłopca i nawet nie podał rozmiaru, fota wzięta z neta w tragicznej jakości. Jego nazwa olx - abcd. Niestety paczka już była wysłana, więc postanowiłem, że albo nie odbiorę paczki, albo nagram odbieranie i rozpakowywanie. Zdecydowałem się na te drugą opcję, bo najwyżej dostanę zwrot hajsu (mam nadzieję). Oczywiście jak się dobrze domyślacie w paczce nie było mojej gierki tylko Destiny 2 na ps4 - no wartość tej gry nie przekracza 20zł.

Zgłosiłem już sprawę na OLX, wstrzymałem wypłate hajsu i wrzuciłem nagranie odbierania pazcki i otwierania do zgłoszenia. Teraz typ świruje pawiana, że to ja próbuje go oszukać, że on faktycznie mi wysłał Ghost of Tsushime.

Miał ktoś z Was podobne sytuację? Coś jeszcze mogę zrobić, jakaś policja, żeby na pewno dostać zwrot hajsu? Jak działa ta nowa ochrona kupujących?

Rozmowa z typeczkiem.jpg

#olx #oszustwo #ps5 #paczkomaty #inpost #kryminalne #kradziez #scam
  • 88
  • Odpowiedz
@fifonsz: U mnie OLX pomógł, ale cała procedura trwała 3 miesiące. Kupiłem telefon, przyszedł z rozbitym aparatem (dodatkowym). Naprawa w autoryzowanym serwisie kosztowała mnie 149zł, a dostałem 250zł zwrotu. Warunkiem koniecznym było zgłoszenie oszustwa na policji i przesłanie zgłoszenia z potwierdzeniem odbioru ( pieczątka + podpis).
  • Odpowiedz
Iława to mała wiocha leżąca jakieś 7 kilometrów od Nysy.

@benyowsky: a czy w tej wsi jest jakiś sklep gdzie można taką grę kupić? Zdjęcie paragonu szybko by rozwiało wątpliwości o którą ilawę chodzi. Już prędzej bym uwierzył że ktoś kupił przez neta i taki paragon dostał. A może to ty jesteś tym ouszustem?
  • Odpowiedz
ja miałem taką sytuację, że odebrałem z paczkomatu mleko początkowe z uszkodzonym opakowaniem producenta (jak na zdjęciu). Mleko do wyrzucenia bo kto poda takie zabrudzone małemu... Sprawa zgłoszona na OLX. weryfikacja negatywna - środki przekazane sprzedającemu.. Odpowiedź OLX - zgłoś sobie sprawę do sądu lub dogadaj się ze sprzedającym.
Avesi - ja miałem taką sytuację, że odebrałem z paczkomatu mleko początkowe z uszkodz...

źródło: comment_1630997079M2GNif8HJNEM3sLLMsVMCO.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@benyowsky: Macie w tej wiosce Media Expert? Nie sądzę, sprawdziłem po kodzie pocztowym, o którą Iławę chodzi, nie jestem cymbałem.

@Sam_w_domu: @hoszak: a co to za różnica czym płaciłem jak hajs idzie do pośrednika jakim jest OLX? Oni mu te pieniądze wysłali ze swojego konta, nie ode mnie. Przecież nie jestem w stanie cofnąć hajsu od serwisu, nieważne czym bym nie płacił.
  • Odpowiedz
@Elektrowuz: to w takim razie mój błąd, zaufałem programowi ochrony kupujących, nie sądziłem, ze będzie problem jak mam nagrania a i kwota nie była zawrotna, żebym planował to krok po kroku.
  • Odpowiedz
UPDATE 3: Ziomeczek z infolinii się na mnie wylał, czego nie mam mu za złe, bo takie ma procedury. Dostałem informacje, ze mogę napisać znowu do nich formularz, ale że to i tak nic nie zmieni, bo to trafi do tego samego działu, z którego dostałem odmowę.
  • Odpowiedz
@Joloxx9: kto cię skrzywdził, że taki negatywny jesteś? Daje, daje, może na mojej lokalnej komendzie tylko, ale daje. 3 lata temu gosc na insta mnie na buty #!$%@?, i wystarczyło pare screenow, nagranie myśle, ze również coś tam da, pogody ducha życzę.
  • Odpowiedz
@fifonsz: Nikt mine nie skrzywdzi, widzialem wiele akcji gdzie ktos wielce nagrywal otwieranie paczk i inne bzdety, nigdy nikt nic nie zdzialal tym zagraniem. Wyslales nagranie do OLX?
  • Odpowiedz
@Joloxx9: wysłałem, ale nie wiem czy to otworzyli, bo wrzuciłem w zgłoszeniu jako link do yt, bo oczywiście nie byli miejsca na filmik tylko zdjęcia. Wyświetlenia z tego co mi się wydaje nie ruszyły. W każdym razie ja znam historie, gdzie właśnie nagrania pomogły, wręcz były kluczowe.
  • Odpowiedz