Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@secs: wiem że się korzysta ale porządni ludzie mają swoje standardy, nam nauczycielka mówi że ludzie nawet jak stosują tą teorię to często #!$%@?ą naprzeciw jakiego kąta ma być jaki bok. A tak to elegancko stosujesz fundamentalną trygonometrię i nie ma prawa się pomylić.
@k2Marko: bez trygonometrii też można. ten trójkąt to "połówka" trójkąta równobocznego - jak odbijesz go symetrycznie od wysokości x, to dostaniesz trójkąt równoboczny. Więc skoro połowa boku to 8, to cały (przeciwprostokątna) musi być 16. Dalej z pitagorasa, albo wzoru na wysokość tr. równobocznego x=sqrt(3)/2 * 16 = 8 sqrt(3)
@lukasz_1992 Faktycznie nie pomyślałem o tym, to bardzo sprytne. Ktoś tam wyżej pisał że przeciwprostokatna to 16 i z pitagorasa można liczyć, teraz już wiem z czego to wynika, dzięki.
@k2Marko Ludzie mi to jest potrzebne do pracy xD Robię w cnc i czasami muszę sobie dopisać odcięcie detalu z fazą. Mam podaną długość fazy np 0.8mm i jej kąt z reguły 30 lub 60 stopni i muszę obliczyć jak głęboko opuścić przecinak w osi x. Zawsze latalem do technologa i on to obliczal w programie przez 2 minuty wpisując wiele współrzędnych a to przecież prosta matematyka. Wiedziałem że trygonometria mi tu