Wpis z mikrobloga

Witam.

Ostatnio zacząłem uczyć się pythona na Code Academy. Bardzo podoba mi się ten język i dobrze mi się go uczy nawet jeżeli muszę jeszcze tłumaczyć to co nie rozumiem w tym kursie.

Jednak jest haczyk. Chciałbym zdać maturę rozszerzoną z informatyki, a tam nie ma tego języka. Ostatnio też pojawiła się olimpiada informatyczna, w której też nie ma tego języka, a szkoda :(

W każdym razie. Czy znacie podobne kursy do tego na Code Academy, dzięki któremu mógłbym się wdrożyć do c++? Posiadacie jakieś materiały od których warto zacząć?

Z góry dziękuje za pomoc i przepraszam, że zawracam tyłek xD

#programowanie #cpp #codeacademy #olimpiada #informatyka #nauka #caishenpyta #matura #gorzkiezale #pytanie
  • 12
@vifon_pikantny: Coś czuje, że na weekendzie już będzie u mnie w biblioteczce :P Taka wiedza w domu nie zaszkodzi ^^

@Pustulka: Żeby być jeden egzamin więcej :P

@Szarlejowiec: Przeglądałem dziś 2 zadania i w sumie masz rację, ale jednak trzeba oddać w języku z tego co zrozumiałem :) (chodź ta wiedza to podstawy)
@Caishen: OI nie pojawila sie nie dawno, bo gdizes z 20 lat temu...

natomiast do OI nie potrzeba duzej znajomosci jezyka, jeden znany mi finalista nie umial nawet dynamicznie alokowac pamieci...

a co do matury z inf: jedna z ciekawszych matur, do ktorych nie trzeba sie zbytnio przygotowywac, ja polecam jedynie zaprzyjaznic sie ze strumieniami i metodami dla stringow, bo czesto sie przydawalo
@Caishen: ta Symfonia to wydanie chyba z 1679 roku, teraz jest nowa, dwutomowa, zgodna z nową wersją języka ;) nie polecam nauki ze starej wersji.

a megatutorial xiona (po lewej) nie wiem czy się zmienił czy nie - ale jest bardzo fajny i łatwo dostępny w necie.
@Caishen: czwarte uzupełnione, ale rok wydania tam masz 1998 ;) Zresztą to jest drukowane, więc pewnie z tego .pdf latającego po sieci który jest warsją starą.

Poucz się z megatutoriala dostępnego online. Jeśli nie będziesz dawał rady, kup Symfonię.
@vifon_pikantny: Brat to kserował. W sumie warto zainwestować w taką wiedzę. Chodź jak bratu to powiem to odpowie tak: "Pierw się naucz z tego, a później jak Ci podejdzie to kup sobie tą synfonie." :P