Wpis z mikrobloga

Problem z komputerem znajomego: niby się uruchamia ale brak obrazu na monitorze. Monitor i kabel na pewno ok sprawdzone w połączeniu z innym sprzętem. Próbowałem uruchomić bez klawiatury i bez myszki - obrazu brak. Próbowałem z jedną kością pamięci lub drugą uruchomić - też brak obrazu. Resetowalem bios stykając piny i wyciągając baterie na godzinę - brak obrazu. Podejrzewam awarie GPU.
Ktoś coś może doradzić jeszcze?
#pc #komputery #hardware
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@makakam:
-Spróbować (jeśli procesor posiada integre) bez karty graficznej.
-Spróbować podpiąć inną kartę graficzną

Mój kolega też miał taki problem (testował u mnie na mojej karcie). Ostatecznie oddał do serwisu i powiedzieli, że uszkodzony został mostek na płycie głównej.
  • Odpowiedz
Mobo nie ma integry. Nie mam dostępu do innego GPU. Komputer jest na gwarze jak coś więc ewentualnie odesłanie pozostaje
  • Odpowiedz
@makakam: W takim przypadku raczej rma, pamięć można by testować w każdym z banków pamięci po 1 kości, potem wymiana części na inne np. spoza tego komputera, aż trafisz. Dyski też odłącz.

Jeśli masz pc speaker to można go podpiąć, ciekawe czy w ogóle komputer przechodzi post.

Pytanie też czy to w ogóle wcześniej działało, czy świeży składak.
  • Odpowiedz
Działał składak od początku maja bez problemu. Sloty pamięci są dwa i próbowałem jedna i druga kość więc chyba to nie to. Nie mam speakera i ten składak też nie ma więc nie mam jak posta sprawdzić
  • Odpowiedz