Aktywne Wpisy
Mówcie co chcecie ale perspektywa dalszego ocieplania klimatu jest naprawdę niepokojąca. Wyobraźcie sobie, że za kolejne 20-30 lat w Afryce letnie temperatury sięgałyby po +55,60° C. Przecież to się prędzej czy później skończy jakąś naprawdę masową wędrówką ludów w kierunku Europy czy wojnami o wodę.
I żeby nie było - nie chce kolejnej gównoburzy o papierowe słomki, nie jestem ekoświrem.
Można długo dyskutować na temat wpływu człowieka na klimat, ale prawda
I żeby nie było - nie chce kolejnej gównoburzy o papierowe słomki, nie jestem ekoświrem.
Można długo dyskutować na temat wpływu człowieka na klimat, ale prawda
wykopowa_ona +16
Ja do Was po prośbie.
Mam koleżankę, która ma dziecko z porażeniem mózgowym. Młody jest w coraz gorszym stanie emocjonalnym i przegryza wszystkie koszulki jakie ma. Dziennie ich niszczy 2-3.
Młody nosi na ten moment koszulki rozmiar 116. Ja swoje po moim najmłodszym dzieciaku już jej oddałam i właśnie się kończą.Jak się zszyje, to młody dostaje amby - jakkolwiek się nie szyje to i tak go do szału doprowadza, bo ma problemy
Mam koleżankę, która ma dziecko z porażeniem mózgowym. Młody jest w coraz gorszym stanie emocjonalnym i przegryza wszystkie koszulki jakie ma. Dziennie ich niszczy 2-3.
Młody nosi na ten moment koszulki rozmiar 116. Ja swoje po moim najmłodszym dzieciaku już jej oddałam i właśnie się kończą.Jak się zszyje, to młody dostaje amby - jakkolwiek się nie szyje to i tak go do szału doprowadza, bo ma problemy
- To nie Twoja sprawa, synu.
Masz 12 lat, pytasz rodziców ile wart jest wasz dom:
Masz 16 lat, pytasz rodziców o ich oszczędności:
Nagle masz 30 lat i jesteś w ogromnych długach. Nie umiesz panować nad swoimi finansami, bo nigdy o nich nie rozmawiałeś. Pieniądze nie powinny być tematem tabu.
#pieniadze #polska
@lab_rat: no tak, wychowanie nie ma zupełnie żadnego znaczenia na to czy odnosisz sukcesy w życiu xD żadnego xD wszyscy wiedzą ze ludzie z domu dziecka odnoszą tak samo dużo sukcesów jak dzieci
+ ok. 2-2,5 miliona w inwestycjach i innych kontach (bez urazy, ale nie chce mi się szacować wartości np. numizmatów).
Masz alternatywę:
- nie kupić dziś czegoś za 200 tysięcy co będziesz mógł kupić za dziesięć lat oszczędzania, przez co wydatki które poniesiesz przez ten czas wyniosą 300 tysięcy oraz cenę nabycia (łączny koszt: pół miliona złotych),
- wziąć dziesięcioletni kredyt na te 200 tysięcy, którego koszt przez dziesięć lat wyniesie 150 tysięcy (łączny koszt:
jak byłem mały to z najbliższego otoczenia powiedzmy że wiedziałem że nauczyciele nie zarabiają dużo, ale nikt się nie chwalił z dorosłych ile zarabia i ciężko było ocenić w których kierunkach warto iść a w których nie.
zdradzisz z jakiej pracy tak pięknie udało Ci się zbudować majątek?
@stan-tookie-1: Z bycia zajebistym prawnikiem o bakcgroundzie historyczno-ekonomiczno-politologicznym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A tak serio: z pracy (niezaleznie, etat, B2B, gównofiremka 200k obrotu rocznie) nie dorobi się człowiek boghactwa części głownej. Spekuła, dobry nos do interesów, inteligencja i odrzucanie wszelkich autorytetów to klucz.
OP pisze, że w młodości był zainteresowany tym jak działają pieniądze i pytanie o to ile rodzice zarabiają jest idealnym punktem wyjścia do takich rozmów. Dziecko nie przyjdzie i nie powie "Tato, mam już 12 lat i chciałabym Cię prosić o to żebyś poświęcił trochę czasu na moją edukację finansową, dzięki temu nie stanę się kaleką życiową po tym jak się usamodzielnię". W niektórych domach nawet nie ma przestrzeni do takich rozmów...
Rodzic jest odpowiedzialny za to żeby przygotować młodego człowieka do samodzielności, ma na to KILKANAŚCIE LAT i na każdym etapie życia jest coś do przekazania. Ale w Polsce ludzie myślą, że magicznie w wieku 18 lat człowiek stanie się dorosły i to co się nauczy w szkole to mu wystarczy a jak nie to się sam nauczy. Otóż nie zawsze.
Na pewno część wykopków wyniosła świadomie lub nieświadomie dobre praktyki z domu i nigdy nie mieli problemów finansowychi może dlatego tak łatwo im przychodzi szydzić z innych.
@vetomedia Jestem w podobnym wieku, też rodzice ze mną o hajsie nie chcieli nigdy rozmawiać. Kilka lat temu byłem ~ 35k na minusie, ale miałem farta i wysoką motywację. Dziś jestem na plusie. Moim finansowym guru jest Marcin Iwuć z FBO, a pierwszy krok do ogarnięcia finansów to zrobić budżet domowy, bez tego nie da rady. Możesz nawet zacząć od metody 4 słoików czy innej kopertowej. A jeśli masz dzieci to kup książkę "Julek i dziura w budżecie" i razem czytajcie jeśli nie chcesz by powieliły twoje
@vetomedia: Nigdy nie pytałem o to ile kto zarabiał i nie mam długów.
@Filipterka25: Ale to ty dzwonisz.
Przychodzę do lekarza, kładę swą męskość na stole i milczę.
Zdziwiony lekarz pyta:
- Boli pana?
-
@vetomedia:
Well, that escalated quickly.