Wpis z mikrobloga

#wedkarstwo ile kosztowała wasza wędka spinningowa? W sensie całość kij, wrotek, pleciona. Ile byście byli w stanie wydać na taka wędkę najwiecej i dlaczego?
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niewiemnieznam zestaw 400zl. Mam rozne zestawy ale na sandacza/szczupaka na ciezko mam wedke ryobi ecusima do 32gr, okolo 160zl, kolowrotek ryobi ecusima 4000 oo 140zl, plis plecionka spider wire 0.15 oo 60zl. Za wedke max 300. Biore zawsze tania przyzwoita polke bo sprzet sie niszczy. Wedke mozesz obic w samochodzie i na rybie ci peknie. Szkoda lez
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@niewiemnieznam: pierwszy kij cw 10- 30 do tego kołowrotek około 500pln. Jako drugi kij teraz kupiłem jaxon 4 - 17g do tego kołowrotek robi 250pln. Następny już planuje kupić coś coś 30-100g do tego kołowrotek shimano. Zamierzam wydać 900pln
  • Odpowiedz
@niewiemnieznam: Zestaw mam jeszcze z 2016. Kolowrotek spro passion (w 2016 kosztowal 150, teraz 220) wędka dragon express spinn (w 2016 kosztowała 200, teraz 120) do tego plecionka mikado nihonto octa braid za 40zl.
  • Odpowiedz
@niewiemnieznam: Wszystko też zależy jak podchodzisz do wędkarstwa, jeżeli zależy Ci na każdym mankamencie to dobry spin okolice 1000, młynek 1000-2000, plecionka 100-150, ale trochę Ci to posłuży, poza tym widać różnicę podczas łowienia, wyczucia przynęty czy holu.
  • Odpowiedz
@niewiemnieznam: 1000zl Wędka Mikado Kamisori Zander+ Shimano Ultegra 4000 plus plecionka. To najdroższy zestaw jaki miałem, ale i najlepszy- jest lekki przez co pozbyłem się częstego bólu pleców i rąk. Nie zamienię go na nic innego.
  • Odpowiedz
Penn Clash II 4000 + Mikado Black Crystal 28g 238cm + Varivas Sea Bass 300m bo nie ufam łączeniom, nawet baryłkowemu. W szczególności polecam Varivasa, dla mnie to był totalny gamechanger. Wcześniej korzystałem z Nihonto Octa...i jest przepaść...
  • Odpowiedz
@niewiemnieznam: Kiedyś kupowałem tanie kołowrotki które starczały może na rok. Praca takiego kołowrotka to tragedia. W końcu kupiłem kijek Dragon Millenium HD pike 10-35g do tego Spro Red Arc 10400. Komplet bodajze za 500zl. Używam go już 6 lub 7 rok. Zero objawów zużycia a łowienie nieporównywalne. Pletka z Ali za 20zl.
  • Odpowiedz
Czyli wszyscy chyba się zgodzimy, że w sprzęcie spinningowym cena idzie w parze z jakością, przyjemnością i długowiecznością? To dobrze ... pokaże zaraz żonie i będzie spokój na jakiś czas :) Dzięki Panowie. Pozdrawiam wszystkie Żony rybkarzy :)
  • Odpowiedz
@niewiemnieznam: Uj. Zapracowałem sobie to też się pochwalę( ͡° ͜ʖ ͡°) Też jeszcze nie miałem okazji zrobić rachunku sumienia i wyszlo coś ponad 2,5K do tego cała masa pierdół za pierdyliard.
Beastmaster fx 300H + Twin power 5000 + Varivas sea bass si-x pe1.5 + Ownery st41 do zbrojenia wszystkiego co zawiśnie na końcu linki. Zestaw służy do łowienia wobasami i gumami ok.15cm raczej bez orania
  • Odpowiedz
@niewiemnieznam: Varivas najlepszy, na wszystkie wedki mam nawinietego. Koszt wedki i kołowrotka to tak naprawdę grosze w porównaniu do tego ile wydaje się na przynęty xD

Mój główny kij to dragon sfx superfast 14-42g do tego daiwa z varivasem 1.5 albo 1.2 nie pamietam dokładnie xD
  • Odpowiedz
@niewiemnieznam: najdroższy to Matagi Super Trout II + Vanquish C2000SSS + Varivas Light Game, koło 4k za set wyszło. W trochę niższej klasie Finetail Major Craft do 5g + Vanford C2000s, Finetail Major Craft do 12g + Stradic FL2500, Crostage Major Craft do 28g + Stradic FL4000.
  • Odpowiedz
@Super_Timor: 0,12 to nie za gruba plecionka?
Bo mi chcą w każdym sklepie do Okuma Psycho Perch 3-18g 230cm (całkiem sztywna wędka) wcisnąć 0,08. Fakt, chcę łowić okonie, ale chciałbym, by konkretniejszą rybę też dało się wyciągnąć, a zmieniać chcę głównie przypon (w sensie - wrzucam wolfram i poluję na szczupaka na lekko, i tak szansa, że złowię z brzegu w okolicach Wrocławia sztukę >5kg jest raczej hipotetyczna :D). Docelowo
  • Odpowiedz
@Pantokrator 0,08 i mniej według mnie pasuje bardziej do UL i tu w ogóle nie chodzi o ryby, bo przy odrobinie finezji wyciąganie okazów, których waga dwukrotnie przekracza wytrzymałość linki to żaden problem. Rzecz w tym żeby nie tracić przynęt.
Do Twojego zestawu brałbym HypeTacle 9x 0,10 albo 0,12 jeśli lubisz się pakować w zaczepy. Mam taką i łowi mi się dobrze. Na początku wypuszcza bardzo dużo pigmentu, ale po dwóch
  • Odpowiedz
@Super_Timor: A skoro zawracam ci tyłek - jakie przypony stosujesz i co łowisz?
Ja teraz szukam ogólnie ludzi z rozumem i doświadczeniem, bo na ten moment to zderzam się z internetową toną sprzecznej informacji, co nie ułatwia życia :)
  • Odpowiedz