Wpis z mikrobloga

Raczej Windowsa. Po Zainstalowaniu 8 miałem problemy z przywróceniem dostępu do wcześniej zainstalowanego xp, nie mówiąc o Linuxie.
  • Odpowiedz
@msichal: Myląc? No może tak być, w sumie ciekawe gdybym chciał gruba z archlinux cd naprawić.

Mi windows popsuł i cały misterny plan w... bo dał na /dev/sdb swój loader a systemy chciałem na nowym dysku i leciały formaty.
  • Odpowiedz
@bodzio_pl: Miałem taką sytuację że kernel widział dyski w innej kolejności niż bios, z tego względu grup pisał tak, jak widział linux, a uruchamiając się widzi je tak, jak widzi je bios. I nic, tylko umierać

• Odpowiedz
@msichal: Ja ręcznie muszę Arch (on /dev/sda3) przepisać, żeby pod debianem był, tylko windows może być na końcu gruba, bo skończy się na tym, że będę tam na VisualStudio wchodził albo żeby w jakiegoś wiedźmina zagrać czy coś, bo takie pierdoły jak gorhic 3 to wine a steam to wiadomo na każdym distro jakoś śmiga ;)

Jakie narzędzia ręcznie generują?

Btw mój arch mi fstab nie wygenerował, ręcznie pisałem z
  • Odpowiedz
@bodzio_pl: Ja miałem gentoo, tam nic nie jest automatycznie :> A grub2 ma jakieś narzędzie do generowania, ja przerabiałem później ten konfig ręczie zamieniając dyski i wrzucając to do mbr później, jakoś to działało.
  • Odpowiedz
@bodzio_pl: Czy ja wiem czy 2 tygodnie. Myślę, że na nowym komputerze dałoby się postawić system w dzień, jak będę miał normalny internet to to sprawdzę, partycje mam przygotowane :)
  • Odpowiedz
@msichal: Jak będę miał wolne od techbazy i mi się bedzie nudziło to sprawdzę, mam pod zabawę 100gb nie używanej przestrzeni, mogę tam jakie distro chce zainstalować, myślałem nad fedorą raz albo sprawdzić ubuntu 13 no ale... to mi mojego gruba debianowego zamieni bo to automat jest pod laików także gentoo lepszym wyjściem.

Wczoraj jeszcze na archu bawiłem się w KDE, nie sądziłem, że tak szybko poleci pacman -S xfce4
  • Odpowiedz