Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Pytanie na serio od laika - bez baitów, chęci #!$%@? kogoś czy trollowania.
Czy warto iść na #informatyka dla papierka ew. czy warto przebranżawiać się na #it? Zapewne większość osób odpowie, że tak, bo w końcu #programista15k itp. Ale nasuwają mi się wątpliwości co do tej ścieżki...Zaznaczam, ja nie chcę się przebranżowić czy zmieniać studiów. Pytam o to z perspektywy licealisty, stojącego przed wyborem studiów/ścieżki kariery. No i ok, skąd te moje wątpliwości? Po pierwsze - automatyzacja i sztuczna inteligencja. Jasne, póki co wszechobecna beczunia i śmieszki domorosłych programistów z #githubcopilot , ale przecież technologia ciągle idzie do przodu i teraz taki program popełniający sporo błędów za 5-7 lat będzie działać znacznie, znacznie lepiej i przedsiębiorcom będzie się o wiele bardziej opłacać kupić ten program, aniżeli inwestować w parunastu programistów i zostaną tylko osoby przeznaczone do "kontrolowania" działania tego programu. Po drugie i tutaj już chyba wszystkim znana kwestia przesytu juniorów. Wiem, wiem, od 2 lat ta sama śpiewka, ale przecież te teksty o 500 Cv na miejsce nie biorą się znikąd. Co Mirki i Mirabelki o tym sądzą?

#it #ai #informatyka #pracait #programista15k #infa

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #61139a3ed54b81000a2e2fb6
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania znam programistów nie ogarniających OSów leżących pod apkami, które piszą, przez co wychodzą czasem problemy. Studia dają ogólną wiedzę w chociażby takich pierdołach.

ALE

Musisz to lubić, jak masz się męczyć to żadne studia nie mają sensu. Osoby u mnie na roku, które poszły tam dla kasy waliły takie głupoty merytoryczne, że głowa mała.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@AnonimoweMirkoWyznania: W IT studia są bezużyteczne, bo wiedza jest tam przestarzała już w momencie pisania sylabusa. Papier potrzebny ci będzie dopiero w momencie napotkania jakiegoś szklanego sufitu związanego z awansem.

Jak sam się nie wkręcisz w to to nikt cię tego nie nauczy. Studia IT to nie jest kurs bycia #programista15k tylko ogólny przejazd przez wszystkie dziedziny. I często mają mnóstwo dupogodzin byleby wypełnić limity.
  • Odpowiedz