Wpis z mikrobloga

Ale mnie #!$%@? aktualny "model biznesowy" restauracji czy raczej foodtrucków.

Kiedyś jak otwierało się biznes(typu restauracja) to podejmowało się realne ryzyko inwestowało się kupę forsy w lokal/wynajem sprzęt i jeśli nie było popytu bo:

- nie skusiło się klienta jakością/cenami
- obsługa chamska

Czy z wielu innych mniej ważnych sposobów jak lokalizacja. I lokal chwila i upadał. Teraz otwierają Ci się gamonie bez żadnej marki, otwierają budkę albo foodtrucka i z miejsca dyktują ceny jak w restauracjach. Dosłownie przed chwilą minąłem dwa nowe foodtrucki z pizza ceny 25-35 zł za pizzę jednoosobową. Dla porównania najlepsza pizza w Krakowie (restauracja nie foodtruck) serwująca pizzę neapolitańską (gdzie potrzebne są specjalne składniki ściągane z Włoch, odpowiedni piec, certyfikaty itp) ma podobne ceny. Do tego wychodzi wynajem, lokalizacja w centrum dużo większy personel. No #!$%@? a taki foodtruck ma #!$%@? w wynajem czy większe opłaty. Ludzie są leniwi więc biorą dostawę byle czego byle blisko i szybko oczywiście jakość to 5/10 a po dwóch, trzech latach mają takich foodtrucków kilka.

Chyba się starzeję bo coraz więcej rzeczy #!$%@?. Ok boomer.

#boomer #pizza #foodtruck #restauracja #krakow #biznes
  • 16
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@DevSharingan: restauracja działa cały rok, czesto dla lokalsow*, a foodtruck na tymczasowych turystach którzy przyjachali wywalić tonę floty.
*chyba że jest w turystycznym miejscu
@DevSharingan: Jadłem kiedyś pizzę z foodtrucka i to była jedna z lepszych neapolitańskich pizz jakich jadłem. A swego czasu wędrowaliśmy po dobrych warszawskich pizzeriach, nawet takich co zabraniali pić espresso przed jedzeniem żeby kubków smakowych nie zepsuć, więc jakieś porównanie miałem.
@czifi: ładnie to ująłeś, ja bym to nazwał debilizmem no bo co innego, analitycy zachowań społecznych później podpowiadają tym matolom z PiSu a ci wprowadzają podwyżki i nowe oplaty