Wpis z mikrobloga

Mam problem z rozdzielczością #linux na #virtualbox (nie ma jej, jak i innych 16x9 w dostępnych). Robię wszystko według poniższego poradnika, ale nie mogę uzyskać rozdzielczości 1920x1080 przy użyciu kontrolera graficznego: VMSVGA. Sprawdzałem różne ustawienia i wyniki są następujące:

Kontroler graficzny: VMSVGA
Akceleracja 3D:Tak
Jest 1920x1080: Nie

Kontroler graficzny: VMSVGA
Akceleracja 3D: Nie
Jest 1920x1080: Nie

Kontroler graficzny:VBoxVGA
Jest 1920x1080: Tak

Kontroler graficzny: VBoxSVGA
Jest 1920x1080:Tak

Wiecie z czego wynika problem? Sprawdzałem różne dystrybucje: Ubuntu, Kubuntu, Mint i wszędzie ten sam problem.

#programowanie #naukaprogramowania #programista15k
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@becvvv: A jak rozszerzyłeś ekran maszyny wirtualnej to ona dopasowala się do rozmiaru okna? Ew. czy masz też tę opcję włączoną, by to robił automatycznie

Natomisat w ustawieniach Virtualbox możesz to ustawić (maksymalna rozdzielczość)
  • Odpowiedz
@becvvv: Dziwne, że po restarcie maszyny dalej nie masz. Możliwe, że to kwestia włączonej opcji "Widok -> Automatyczne skalowanie ekranu gościa". Bo teraz zakładam, że Virtualbox dopasowuje pulpit do okienka (czyli jak rozszerzysz to się i pulpit rozszerzy
  • Odpowiedz
@fervi: no dziwne. Wyłączyłem to, ale to nie pomogło. Poza tym nie rozumiem dlaczego te ustawienie maksymalnej rozdzielczości w virtualbox (Plik -> Globalne ustawienia -> Ekran -> Wskazówka) nie ogranicza mi rozdzielczości jakie mogę wybrać w systemie (no bo mam tam np. 2560x1600 )
  • Odpowiedz
Tylko wsl2. Szkoda zachodu z tymi gownianymi pingwinami

@Kolorowezworki: Jeśli do takich wnioskow doszedłeś czytając wpis, to znaczy, że nawet WSL2 ci nic nie da ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@fervi: Nie doszedłem do takich wniosków czytając wpis, tylko podczas pracy. Linuxowi się zdarza problem z grafiką nawet na fizycznym sprzęcie, ale to dlatego że powinien być używany wyłącznie w trybie tekstowym.
  • Odpowiedz
@becvvv: Jeśli masz ekran 1920x1080, to daj fullscreen i powinno ci dać taką rozdzielczość. Jak wyłączysz automatyczne skalowanie ekranu gościa to powinien to zachować
  • Odpowiedz
Linuxowi się zdarza problem z grafiką nawet na fizycznym sprzęcie, ale to dlatego że powinien być używany wyłącznie w trybie tekstowym.

@Kolorowezworki: No takie same wnioski można do każdego systemu chyba poza Windowsem zastosować.
  • Odpowiedz