Mam problem z rozdzielczością #linux na #virtualbox (nie ma jej, jak i innych 16x9 w dostępnych). Robię wszystko według poniższego poradnika, ale nie mogę uzyskać rozdzielczości 1920x1080 przy użyciu kontrolera graficznego: VMSVGA. Sprawdzałem różne ustawienia i wyniki są następujące:
Kontroler graficzny: VMSVGA Akceleracja 3D:Tak Jest 1920x1080: Nie
Kontroler graficzny: VMSVGA Akceleracja 3D: Nie Jest 1920x1080: Nie
Kontroler graficzny:VBoxVGA Akceleracja 3D: Nie Jest 1920x1080: Tak
Kontroler graficzny: VBoxSVGA Akceleracja 3D: Nie Jest 1920x1080:Tak
Wiecie z czego wynika problem? Sprawdzałem różne dystrybucje: Ubuntu, Kubuntu, Mint i wszędzie ten sam problem.
@becvvv: A jak rozszerzyłeś ekran maszyny wirtualnej to ona dopasowala się do rozmiaru okna? Ew. czy masz też tę opcję włączoną, by to robił automatycznie
Natomisat w ustawieniach Virtualbox możesz to ustawić (maksymalna rozdzielczość)
@fervi: Jak rozszerzam to na monitorze (1920x1200) z opcją automatycznego dostosowania rozczielczości to wybiera się 1920x1095 i tak wyglądają dostępne rozdzielczości (zdjęcie poniżej). Jak zmienię na VBoxVGA to problem magicznie znika. Sprawdzałem to na laptopie (gdzie mam natywnie 1920x1080) i problem jest ten sam
@becvvv: Dziwne, że po restarcie maszyny dalej nie masz. Możliwe, że to kwestia włączonej opcji "Widok -> Automatyczne skalowanie ekranu gościa". Bo teraz zakładam, że Virtualbox dopasowuje pulpit do okienka (czyli jak rozszerzysz to się i pulpit rozszerzy
@fervi: no dziwne. Wyłączyłem to, ale to nie pomogło. Poza tym nie rozumiem dlaczego te ustawienie maksymalnej rozdzielczości w virtualbox (Plik -> Globalne ustawienia -> Ekran -> Wskazówka) nie ogranicza mi rozdzielczości jakie mogę wybrać w systemie (no bo mam tam np. 2560x1600 )
@fervi: Nie doszedłem do takich wniosków czytając wpis, tylko podczas pracy. Linuxowi się zdarza problem z grafiką nawet na fizycznym sprzęcie, ale to dlatego że powinien być używany wyłącznie w trybie tekstowym.
@becvvv: Jeśli masz ekran 1920x1080, to daj fullscreen i powinno ci dać taką rozdzielczość. Jak wyłączysz automatyczne skalowanie ekranu gościa to powinien to zachować
#mecz Było mnóstwo świetnych napastników, ale często mieli 2-3 mocne sezony i odpadali ze stawki, a Lewus jak zaczął n-------ć w 2011 tak n------a do dziś, gość jest niemożliwy.
Kontroler graficzny: VMSVGA
Akceleracja 3D:Tak
Jest 1920x1080: Nie
Kontroler graficzny: VMSVGA
Akceleracja 3D: Nie
Jest 1920x1080: Nie
Kontroler graficzny:VBoxVGA
Jest 1920x1080: Tak
Kontroler graficzny: VBoxSVGA
Jest 1920x1080:Tak
Wiecie z czego wynika problem? Sprawdzałem różne dystrybucje: Ubuntu, Kubuntu, Mint i wszędzie ten sam problem.
#programowanie #naukaprogramowania #programista15k
Natomisat w ustawieniach Virtualbox możesz to ustawić (maksymalna rozdzielczość)
źródło: comment_1627999517uwolVgLB41UEpVTPJmxfja.jpg
Pobierzhttps://askubuntu.com/a/1319972
ale po restarcie VM znika z opcji wyboru
Plik -> Globalne ustawienia -> Ekran -> Wskazówka -> 1920, 1080
źródło: comment_1628000762D62f1OXXr2ROLXTnx1jjEe.jpg
Pobierzhttps://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=linux+virtualbox+vmsvga+1920x1080
kiedyś już próbowałem to rozwiązać, ale poddałem się po kilku godzinach. Jedyne co pomagało, to zmiana VMXVGA na coś innego
@Kolorowezworki: Jeśli do takich wnioskow doszedłeś czytając wpis, to znaczy, że nawet WSL2 ci nic nie da ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Kolorowezworki: No takie same wnioski można do każdego systemu chyba poza Windowsem zastosować.