Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 514
1500zł kawalerka z opłatami
500zł jedzenie, chemia i kosmetyki
70zł internet
20-30zł karta do telefonu
92zł bilet miesięczny na zbiorkom żeby do tej pracy dojeżdżać
200zł - "oszczędności" na inne wydatki (np. dentysta, koperta na wesele, leki, może jakieś ubranie).

2392zł na rękę liczone po najniższej linii oporu.

A minimalna na rękę to 2061zł.

Google: Jak żyć? Szukaj.

#jakishasztag
  • 324
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ale minimalna dotyczy całego kraju a nie Olsztyna, także znajdź najtańszą kawalerkę w Warszawie, bo tam też są na bank osoby zarabiające najniższą i wtedy gadajmy jak człowiek z człowiekiem.

@bellazi: no właśnie, a skoro dotyczy całego kraju, to musi być uśredniona, a nie dostosowana do wysokich cen w Warszawie.

Nigdzie nie było powiedziane, że minimalna ma starczać na mieszkanie w jednym z najdroższych miast Polski. W Londynie też nie
  • Odpowiedz
  • 3
@skitarii: Według mnie minimalna powinna starczyć na to, aby Polak mógł zamieszkać w kawalerce w każdym miejscu w swoim kraju. Tyle. Natomiast specjalnie podałam cenę z miasta 350k, żeby było "uśrednione" coś pomiędzy wsią a Warszawą, dla takich pultaczy jak Ty.
  • Odpowiedz
Według mnie minimalna powinna starczyć na to, aby Polak mógł zamieszkać w kawalerce w każdym miejscu w swoim kraju. Tyle.

@bellazi: no ale to nie ma znaczenia co jest według ciebie.

Ekonomiści takich rzeczy nie słuchają, bo oni wiedzą w przeciwieństwie do ciebie, że to rozwaliłoby kawał gospodarki w biedniejszych regionach
  • Odpowiedz
@bellazi: polecam zrobić podobne wyliczenia dla Londynu, Amsterdamu, Berlina, San Francisco, Nowego Jorku itd. Takie są realia dzisiejszych czasów, że w dużych miastach, zarabiając minimalną, musisz pogodzić się z dzieleniem mieszkania, albo długimi dojazdami spoza miasta.

Proponujesz jakieś rozwiązania? Podwyższanie minimalnej, spowoduje tylko wzrost cen, i te wyliczenia będą identyczne, tylko każdą kwotę trzeba będzie pomnożyć przez 2
  • Odpowiedz
  • 1
@Fiddler: długie dojazdy z innego miasta mają to do siebie, że kosztują więcej niż bycie na miejscu, więc suma summarum się wyrównuje

Nie chodziło o znalezienie rozwiązania, chodziło o dyskusję na temat nazewnictwa i rzeczywistości
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bellazi: 1500zł kawalerka z opłatami
500zł jedzenie, chemia i kosmetyki
70zł internet
20-30zł karta do telefonu
92zł bilet miesięczny na zbiorkom żeby do tej pracy dojeżdżać
200zł - "oszczędności" na inne wydatki (np. dentysta, koperta na wesele, leki, może
  • Odpowiedz
  • 10
@bellazi rany, przeczytanie tej dyskusji pokazało mi jak bardzo w dupie jesteśmy i się tu urządziliśmy xd teza Opki jest prawidłowa - minimalna powinna starczyć na swobodne przeżycie. Pracowałam w UK i tam byle sprzątaczka latała na wakacje za granicę, co tydzień manicure, normalna rodzina, dom i życie. To nie jest tak że ludzie słabo wykształceni mają żyć jak robaki, ludzie, to ciężka rzeczywistość w Polsce wam to wmówiła, wryła w
  • Odpowiedz
  • 1
@bellazi raczej jak ktoś zarabia minimalną to nie wynajmuję sam całego mieszkania - albo z drugą połowę, znajomymi albo pokój z innymi lokatorami

@caslin No i to jest chujnia, że człowiek uczciwie pracując nawet nie może sobie pozwolić na klitkę 25m.
  • Odpowiedz
  • 1
@bellazi jak ktoś ma 40 lat to miał dobre 20 lat żeby poprawić swoją pozycję na rynku pracy

@caslin Przynajmniej pracował i to uczciwie a nie jak jakieś socjalne wampiry. Zasiłki, dodatki, alimenty z funduszu mieszkania socjalne bo dzieci. A potem jeszcze emerytura bo dzieci.
Ale koleś jest poddawany krytycy bo mało zarabia. Brzmi logicznie.
  • Odpowiedz