Wpis z mikrobloga

Ktos z was tez juz ma dosc full remote pracy? Brakuje mi strasznie kontaktu z zespolem, takiego fizycznego, smieszkow w kuchni i jakiejs takiej realcji z teamem. Pracuje zdalnie od 1.5 roku i kurde szczerze mowiac mam dosc. Wydaje mi sie, ze najlepszym kompromisem bylalby praca hybrydowa 2/3 biuro/zdalnie, ale przegladajac teraz oferty pracy widze, ze wszystko jest full remote.

Ma ktos z was podobnie? Zmeczenie pelna zdalka? Jeszcze u mnie doszedl fakt, ze mam nowy zespol, na oczy sie nie widzielismy i tak dziwnie sie pracuje...

#testowanieoprogramowania #it
  • 153
  • Odpowiedz
@czuczupikczu: Też mi się znudziło zdalnie pracować. Ale w mojej firmie normalnie do biura możesz przyjechać i nawet dużo osób to robi. Dwa razy dziennie kardio na rowerze, klima, obiadek w stołówce, względna cisza (wolę szum biura niż wiercenie sąsiadów) no i znajomi. Myślę, że tryb hybrydowy będzie spoko.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@czuczupikczu: zdalnie os 3-4 miesięcy, czasem wpadam do biura, obecnie 1x tydz i niczego mi nie brakuje, #!$%@? mnie ci ludzi, biuro. Uważam, że jazda do biura to strata czasu, pieniędzy i życia. #!$%@?ć biuro full HO
  • Odpowiedz
@czuczupikczu: Ja nie mam porównania do pracy w biurze bo w sumie zacząłem karierę kiedy covid szalał i firmy przechodziły na tryb zdalny. Ale bardzo mi się podoba full-remote. Wstaje, kawka i do pracy, jak chce żeby mi nikt nie przeszkadzał to ustawiam status na komunikatorze / wychodzę całkiem. Dojeżdżać nie trzeba więc oprócz żarcia i opłat za mieszkanie, nie mam żadnych kosztów. Siedzę sobie w małym mieście i robię
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@czuczupikczu: mi zaraz trzeci rok pracy zdalnej wskoczy i jest #!$%@? w pyte. Więcej czasu mogę poświęcić na to co lubię niż tracić czas na dojazdy. Nikt mi dupy nie zawraca głupotami więc mam wyższa produktywność. A ze znajomymi po pracy mogę się spotkać.
  • Odpowiedz
@czuczupikczu nie brakuje mi biura, kwestia tego jakie ma się życie poza pracą, najgorsze jest to, że takie pojedyncze głosy zmęczonych wpływają na życie pozostałych i potem praca hybrydowa, powroty do biura bo jednostki biedaczki muszą sobie z kimś pogadać przy automacie
  • Odpowiedz
@czuczupikczu: Ja właśnie zmieniłam pracę na full remote, bo w poprzedniej od początku pandemii było zdalnie, ale bałam się, że niedługo wyskoczą z obowiązkiem powrotu czy hybrydą.
Marnowanie czasu na dojazdy to jedno, ale najgorsze co może być w biurze to open space (głośne śmiechy czy anegdotki tuż za plecami, kiedy próbuję się skupić i zawsze ktoś kto ustawia klimę odwrotnie do moich aktualnych preferencji) i konieczność interakcji międzyludzkich. Teraz
  • Odpowiedz
@czuczupikczu: Ja moze nie z grupy IT ale pracowalem zdalnie przez ponad pol roku z powodu zerwanych wiezadel w kolanie. Jak wrocilem do biura to mowilem ze bede pracowal hybrydowo bo praca zdalna wydawala mi sie taka fajna pod katem dopasowania czasu, ulozenia sobie dnia itd. Odkad wrocilem to ani razu nie pracowalem zdalnie. Jednak kontakt z ludzmi to podstawa, choc nie ze wszystkimi sie lubie to praca w biurze
  • Odpowiedz
@czuczupikczu: jest zajebiście. Jak dzieciak był chory i był w domu to były tygodnie że nie wychodziłem z mieszkania. Różowa ogarniała drugiego do szkoły zakupy i śmieci a ja nie musiałem wychodzić pracowalem ogarnialem młodego gotowałem i sprzątałem. Korku nie robiłem za drzwi mieszkania. Jedyne co to się zrobiłem gruby i teraz muszę nie być gruby
  • Odpowiedz
Mam wrażenie odebranie ludziom tej iluzji znajomych z pracy pozwoliło im zrozumieć jak bardzo samotni rzeczywiście są.

@TroszkeUroczy: Ale jaka to iluzja? Tu nie chodzi o to, że super znajomi, praca i w ogóle, tylko o potrzebę przebywania czasem wśród ludzi (bardziej znajomych, mniej znajomych, nieznajomych). Nie trzeba być super dynamicznym ekstrawertykiem, żeby czuć potrzebę uczestniczenia w społeczeństwie.
  • Odpowiedz
@czuczupikczu: Mi takie coś mija jak sobie przypomnę, że w biurze wszystko poblokowane, będę musiała tracić czas i pieniądze na dojazd, oraz nie będę mogła pracować w piżamie z dostępem do jedzenia i kotów.
  • Odpowiedz
@czuczupikczu: nie słuchaj wykopowych ekspertów co jeszcze w pracy nie byli. Pracuje zdalnie tyle czasu co Ty, w biurze mało kto przebywa ale jak zapytam czy ktoś wpada bo będę to nagle robi się sporo osób. Pozdro, tez mam dość zdalnej
  • Odpowiedz