Mirki, #pytanie z kategorii #ubezpieczenia: Powiedzmy, że kupuję auto z finansowaniem pt. "rata balonowa" (w uproszczeniu: wkład własny np. 30% wartości, póżniej ok 20% w niskich ratach i wykup za pozostałe 50% wartości). W takim przypadku oczywiście wykupuję zarówno OC jak i AC (pakiet dilerski). Co jeśli w trakcie trwania finansowania zdarzy się kradzież auta? Kasę z odszkodowania dostaje tylko kredytodawca (producent samochodu na mocy cesji ubezpieczenia), czy też mój wkład własny jest objęty tym ubezpieczeniem i dzielimy się odszkodowaniem proporcjonalnie do poniesionego wkładu? #motoryzacja #kiciochpyta
@bycjaktommyleejones: ok, a jak jest liczona ta różnica? Przypuśćmy, że auto kosztuje 150k. Wkład własny to 50k, pozostałe 100k jest w ratach. Koszt tego kredytu to np. 10k, czyli finalnie wydałbym 160k, ale powiedzmy, że już na drugi dzień po zakupie auto zostaje skradzione. Ubezpieczenie pokrywa całą wartość auta, czyli 150k, tak? Ale bank ma już 50k ode mnie, więc bierze tylko 110k odszkodowania (100k brakującego kapitału i 10k odsetek, które
@size zgrubsza tak. Spłacany jest sam kapitał pozostały do spłaty, odsetki od miesięcy w których nie korzystasz z kredytu są anulowane. Pewnie doliczą Ci jakąś prowizję za przedterminowe zamknięcie umowy, musisz sprawdzić w toip
Czy za 4500 zł netto, warto wyprowadzić się od rodziców i zamieszkać w mieście 100k mieszkańców? Czy realnie jestem w stanie się utrzymać i coś odłożyć? #pytanie #zarobki #pracbaza #zycie
#motoryzacja #kiciochpyta