@DiscoKhan: To jest skandal. Dodajmy do tego wielką korupcję tam, gdzie można kupić oceny - słyszałem od osoby, która tam kończyła ichnie liceum. Po prostu na zakończenie dajesz kopertę.
@DiscoKhan: pytanie powinno być raczej odwrotne - czy jest coś co się da bez koperty. Ona mi opowiadała, ze mimo ze dobrze sie uczyla, to dopoki koperty nie da - nie ma szans na dobre oceny. Policja - mandacik albo koperta - urząd to samo. To jest to, co slyszalem od 2 dziewczyn stamtad jakos w 2013/2014 roku. Czy jest teraz lepiej, nie wiem.
@Zielonykubek: @DiscoKhan: @eternos15: @Blaskun: @Partacze: @maly_ludek_lego: Kilka miesięcy temu były delikatne pomruki problemu, każdy to olał. UAM jak inne uniwerki w kartonie się sprzedały za dotacje, bo zagraniczny jest więcej warty niż rodak. Ułożony inteligentny chłopaczek z polskiej wiochy - zero wsparcia, ukraińców białorusków traktują jak złote jajka
@Mescuda: Najlepsze jak Ukraińcy dostają stypendia socjalne bo przeliczają jakieś dochody od rodziców z Ukrainy z hrywien na złotówki i wychodzi ze maja dochód na członka rodziny 600 zł i dostają np 1500 zl socjalnego w Polsce + akademik, oczywiście to tez wszystko trochę na odwal się bo nie ma organu który potwierdza czy zaświadczenia odnośnie zarobków na Ukrainie wydawane przez ukraińskich pracodawców są prawdziwe i weryfikacja leży po stronie
@DryfWiatrowZachodnich: kończyłem studia pare ładnych lat temu (jakoś okolicy wybuchu wojny u nich). Na magisterskich pojawiło się kilku Ukraińców. Cześć nie mówiła ani trochę po polsku. Mimo tej przeszkody językowej wszystko zdawali z bardzo dobrymi ocenami. Jak? Nie wiem, ale się domyślam.
Przecież od lat wiadomo, że sytuacja się powtórzy. Jak był niski poziom, można było wyjechać koparkami i pogłębić. Wtedy woda by sobie przepłynęła bez problemu.
Podczas Euro 2012 mozna było bez konsekwencji pić a-----l w miejscach publicznych. Chyba że było się Polakiem, to wtedy to nie.
Czy społeczeństwo wyraziło jasno oburzenie rtm faktem? Nie.
Teraz też się skończy na wpisach na Facebooku i Wykopie zapewne.
@DiscoKhan: To jest skandal. Dodajmy do tego wielką korupcję tam, gdzie można kupić oceny - słyszałem od osoby, która tam kończyła ichnie liceum. Po prostu na zakończenie dajesz kopertę.
@DryfWiatrowZachodnich: Problem istnieje od lat i to nie tylko na UAM. Wiele osób na to zwracało uwagę ale byli olewani, bo to państwo jest z kartonu