Wpis z mikrobloga

#windows11 #beta #recenzja
Kilka szybkich słów po ponad 2 tygodniach z betą Windowsa 11:
-dalej jest problem z oknem widżetów, które u niektórych jest zamazane i nic tam nie widać (u mnie też - HD530 ... pomaga wyłączenie i włączenie GPU, ale tylko na chwile)
-dalej jest pełno błędów w tłumaczeniu na PL
-dalej nie dodali praktycznie żadnej możliwości personalizacji paska zadań (jest szeroki, szerszy niż standardowo w W10 i nie da się go wcale zmniejszyc - w 10 się dało ... nie da się dopasować przezroczystości bez zewnętrznego softu, brak mozliwości włączenia i wyłączenia ikon systemowych lub ich nie znalazłem)
-system działa sporo wolniej niż 10 (i5-6500 4/4, 2x8gb 3200mhz, HD530, SSD MLC Sata)
Objawia się to szczególnie np. przy personalizacji wyglądu systemu - zmiana koloru czy motywu potrafi spowodować dobre 30s przycinki. Do tego przechodzenie między folderami jest dość wolne.
-mam problem w Chromie ze StreetView kiedy próbuje na niego przejść z mapy SATELITA
-problem w Chromie z przyciskiem kup teraz z wysyłką na OLX
-słabe motywy (wszyscy myśleli, że dostaniemy tapety dzień-noc jak w MacOSie, ale to tylko pokaz slajdów)
-w ostatnim update oddali przycisk "odśwież" po kliknięciu PPM, wczesniej trzeba było przejść do drugiego menu (starego)
-musze na nowo odpalać windows defender po każdym uruchomieniu systemu

Z dobrych stron: nie ma tak wielu bugów jak można było się spodziewać, nie znalazłem też większych problemów z aplikacjami czy grami. Wygląda lepiej od Windowsa 10, ale jednak miejmy nadzieje że oddadzą chociaż te opcje personalizacji z W10.

Ogólnie jest spoko, ale jeśli na mojej i5 6gen tak przymula ten nowy interfejs, to o 2 rdzeniach będzie można raczej zapomnieć (mimo że to taka 10 po lifcie tylko, a ta działała świetnie nawet na Core2Duo).

Ps. Oczywiście korzystam z 11 jako systemu głównego, a nie wirtualnej maszyny.
Jeśli macie jakieś swoje znalezione problemy, wady czy zalety to śmiało, bo pewnie wielu rzeczy nie znalazłem, a o wielu zapomniałem.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@alongtheway: to wersja DEV, a nie beta. Jeżeli zgłaszasz te bugi przez Feedback Hub to spoko (bo inaczej wypisywanie ich tutaj nic nie da ;)). Ja osobiście boję się instalować najnowszego builda przez m. in. to:

There is an issue in this build where Explorer.exe will crash when the date and time button on the Taskbar is clicked to access new notifications with Focus Assist turned off. The workaround for
  • Odpowiedz
@alongtheway: U mnie system działa wyraźnie szybciej niż 11. 16gb, i7-6600U, SSD nmve.

Ja zaobserwowałem tezy rzeczy:
- defender się wyłącza
- po kliknięciu Start na ułamek sekundy pojawia się jakieś okno w lewym górnym rogu
- personalizacja faktycznie lekko chrupie
  • Odpowiedz
@Kolorowezworki: używasz integry? Nie masz problemów z paskiem widgetów?
Cały czas Microshit pisze ze jesli pusty jest panel widgetow to wystaarczy wylogowanie i zalogowanie, u mnie to nie pomaga, jedynie wylaczenie/wlaczenie GPU ... upierdliwe
  • Odpowiedz
@alongtheway: Tak, używam integry. Za często do widżetów nie zaglądam, ale za każdym razem jak klikam to działa. Jedynie zaraz po włączeniu komputera, chwile zajmuje wczytanie, ale widać ze wczytuje. Wrzuć na insider huba, pasek na wielu monitorach też nie działał i szybko poprawili
  • Odpowiedz