#2 Faktów i ciekawostek o kotach #calico Genetyka kotów szylkretowych i trikolorek jest niezwykle ciekawa. Zapewne większość z Was wie, że umaszczenie biało-czarno-rude występuje niemal wyłącznie u samic (1:3000 szansa na kocura i 0.01% na to, że będzie płodny). Dlaczego tak się dzieje?
Tylko rudy gen i nierudy gen na chromosomach XX tworzą kota szylkretowego. Gen O (orange) i o (non orange) są przenoszone tylko na chromosomie X, samce mają chromosomy XY. Tak więc kocur z genem O często będzie miał całkowicie rude futro, ale nie będzie szylkretem. Jeśli natomiast rodzi się wyjątkowy kocur o genotypie XXY, to taki kocurek może być szylkretowy (i przy okazji bezpłodny). Samice otrzymują dwa chromosomy X, dlatego, gdy widzimy szylkreta, możemy śmiało założyć, że jest to kotka. Więcej o genetyce calico i dlaczego jest ona ważna dla ludzi (!) - następnym razem.
@xhxhx: ja tylko powiem swoje zdanie odnośnie tzw. tricolora. Jako facet, któremu obiecano że kot jest spoko, zrobi w kuwecie, raz dziennie trzeba po nim posprzątać itp.... no i faktycznie tak było, jak był tylko ten czarny to było spoko. Ale przygarnałem Iwi ( TRI color).... #!$%@? ta #!$%@? syfiara, wchodzi do kuwety i nawet łap nie otrzepuje, wszystko wywali na zewnątrz, syf wszędzie. Skacze na starszego od siebie kota (on
@xhxhx: Może masz rację, ale w rodzinie mieliśmy już 4 koty ona jest piąta i żaden nie był takim wariatem. Żyje z psem i kocurem pod jednym dachem.
Jest bardzo nadpobudliwa i nieprzewidywalna. Zaczepia psa i kota, niekiedy z lekką agresją, niekiedy bez powodu zerwie się na 4 łapy po to żeby dorwac jakąś maskotkę i rozpoczavtz nią "walkę" po czym ucieka i się gdzieś chowa. Ma wiele różnych drobnych odpałów.
@felixos: to zależy od kota, a nie od koloru jego sierści :D to nie jest żadna rasa, nie ma w ogóle związku między genem sierści a innymi czynnikami. Zresztą to o czym piszesz to kwestie behawioralne ;) Mam 2 calico - jeden jest syfiarzem, a drugi jest porządny ;) Zauważyłam na przykładzie swoim i osób z 2 kotami, że ten drugi często jest porąbany. Pewnie jest to kwestia wychowywania się w
@wypoku: Czasami się trafi taki świr :D To jest mój cwaniaczek. Myślałam że pierwszy kot jest zabawny i bezproblemowy dlatego wzięliśmy drugiego. To co odwalała przechodzi ludzkie pojęcie. Przez pierwszy rok życia praktycznie non stop trzeba było się nią zajmować. Nie możemy jej zostawiać u znajomych, bo jak pierwszego kota kochali całym sercem, to po tygodniu z tą terrorystką powiedzieli że sorry no ale nigdy więcej xD Musiałam założyć osobny folder
Genetyka kotów szylkretowych i trikolorek jest niezwykle ciekawa. Zapewne większość z Was wie, że umaszczenie biało-czarno-rude występuje niemal wyłącznie u samic (1:3000 szansa na kocura i 0.01% na to, że będzie płodny). Dlaczego tak się dzieje?
Tylko rudy gen i nierudy gen na chromosomach XX tworzą kota szylkretowego. Gen O (orange) i o (non orange) są przenoszone tylko na chromosomie X, samce mają chromosomy XY. Tak więc kocur z genem O często będzie miał całkowicie rude futro, ale nie będzie szylkretem. Jeśli natomiast rodzi się wyjątkowy kocur o genotypie XXY, to taki kocurek może być szylkretowy (i przy okazji bezpłodny). Samice otrzymują dwa chromosomy X, dlatego, gdy widzimy szylkreta, możemy śmiało założyć, że jest to kotka.
Więcej o genetyce calico i dlaczego jest ona ważna dla ludzi (!) - następnym razem.
#koty #ciekawostki
Komentarz usunięty przez autora
Jest bardzo nadpobudliwa i nieprzewidywalna. Zaczepia psa i kota, niekiedy z lekką agresją, niekiedy bez powodu zerwie się na 4 łapy po to żeby dorwac jakąś maskotkę i rozpoczavtz nią "walkę" po czym ucieka i się gdzieś chowa. Ma wiele różnych drobnych odpałów.
Jeszcze możesz dodać #gruparatowaniapoziomu
Komentarz usunięty przez autora