Wpis z mikrobloga

Chce kupić Sky watchera 150/750 na montażu eq3-2 i do tego napęd w obu osiach, tylko myśle czy w tej cenie, bądź dopłacając Max 500zl nie kupie czegoś lepszego. Macie jakieś pomysł co mogę wyrwać w tej cenie? Byle by nadawało się do astrofoto i może być używany #astrofoto #astrofotografia #teleskop #astronomia
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dantey: myślałem że ten zaproponowany przez kolegę @Zelber manfrotto 055XPROB jest podstawą :P A jeśli chodzi o obiektyw to jest coś tańszego, za zarazem o podobnych parametrach do tego samyanga 135mm? Wiadomo na początku pobawię sie na kitówce ale chciałbym wiedzieć w co celować w przyszłości
  • Odpowiedz
@Avior: Tak jak pisałem, ten statyw używałem, bo po prostu go miałem z "normalnej" fotografii ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A jeżeli chodzi o inne, tańsze, ciekawe obiektywy hmm szczerze mówiąc tutaj będzie problem, bo ten samyang pod astro ma chyba najlepszy stosunek cena/jakość ze wszystkich obiektywów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie przychodzi mi do głowy żaden tańszy obiektyw, który byłby dobrze skorygowany
  • Odpowiedz
@Avior: Jeżeli wszystkie SWSA mają l bracketa(to zielone na zdjęciu) w zestawie, to niczego. Wkręcasz śrubkę z bracketa w gwint aparatu i masz. Teoretycznie można też operować głowicą kulową(będzie wygodniej, mniej stabilnie i drożej), ale ją zawsze możesz dokupić z czasem.
Zwróć tylko uwagę, żeby brać SWSA z klinem paralaktycznym, a nie samą głowicę.
EDIT: Aaa no i jest jeszcze jedna rzecz, która będzie praktycznie niezbędna: zielony laser. Znacznie ułatwi
Zelber - @Avior: Jeżeli wszystkie SWSA mają l bracketa(to zielone na zdjęciu) w zesta...

źródło: comment_16264304394fCuyyGfp7EXjFcmJ3r4jC.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz