Wpis z mikrobloga

Hello Murki, kto mi podpowie ja mam ugryźć taki temat.
Potrzebuje rozpracować dane, które wypluwa mi raport, jest to raport z dystansu w dane dni, podaje wartości w postaci dat oraz normalnej odległości, którą muszę zmienić z kropki na przecinek i z tym nie mam najmniejszego problemu.
Jak zmienić datę na odległość tak aby dla przykładu kolumna B2 dawała wynik 1,27 a B15 = 20,02?

#pytanie #excel
Pobierz SerniczeQ - Hello Murki, kto mi podpowie ja mam ugryźć taki temat.
Potrzebuje rozpra...
źródło: comment_1626075922of4X70f3k5blTLYwKVRM5s.jpg
  • 26
@heheszkant: Dzięki, to już bliżej prawdy, niemniej kolumna A mnie nie interesuje, interesuje mnie wynik liczby w kolumnie B, czyli dystans z z kolumny B2 = 1,27 B3 = 1,25 B6 = 1,78
Styczeń to liczba 1 i po niej jest wartość liczbowa po przecinku czyli B2 = 1,27

Zmieniłem twoją formułę na to: =ZŁĄCZ.TEKSTY(MIESIĄC(B2);",";DZIEŃ(B2))
jednak wynik z B2 wychodzi po niej 1,1 a nie wiem dlaczego nie podaje 1,27
@SerniczeQ: patrząc na wynik, to najprawdopodobniej są to dane w formacie CSV. Dwa przykładowe rozwiązania:
a) otworzyć plik w notatniku i tam zmienić kropkę na przecinek (to zadziała jeśli w pliku separatorem daty nie jest kropka, a separatorem pól nie jest przecinek
b) użyć Dane - importuj z pliku tekst/CSV.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@SerniczeQ: dzieje się tak ponieważ 1.27 zamieniło na 01.01.2027 więc prawidłowa formuła to będzie złącz.tekst(miesiąc(A1);",";rok(A1)-2000)
@Sirion: to byłoby idealne rozwiązanie, niestety rok jest inny w niemal każdej kolumnie dlatego wszystko się rozwala, jeśli udałoby się odjąć wartość od tej która jest podana w roku w kolumnie B to by rozwiązało mi to problem.
@SerniczeQ: Wygląda to tak jakby Excel zamieniał wartości na daty. Nie widzę opcji, żeby ten proces odwrócić.
Surowe dane, o których pisał @brak_nicku, były by bardzo pomocne.
No bo jaką wartością był na przykład sty.27? 1,27? Można by to próbować odwrócić, ale IMO problem pojawia się podczas importu i to tam trzeba szukać rozwiązania, a nie po nim.
@Pan_Cerny: to jest proces całkowicie nieodwracalny, bo zarówno 1.6 jak i 1.06 zostaną skonwertowane do 2021-06-01 i wyświetlone jako 01.cze. Podobnie 1.1 i 1.21 zostaną skonwertowane do 2021-01-01, tylko że w tym wypadku można odtworzyć wartość oryginalną na podstawie wynikowego formatowania (01.sty albo sty.21), nawet można to zrobić formułą.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@SerniczeQ: Nie jestem pewien, jakie wartości powinny być dla niektórych wierszy, ale jeśli zgadłem, to takie coś powinno działać:

=JEŻELI(CZY.TEKST(B2);WARTOŚĆ(ZASTĄP(B2;ZNAJDŹ(".";B2);1;","));JEŻELI(ORAZ(DZIEŃ(B2)=1;MIESIĄC(B2)=1);DZIEŃ(B2)+(ROK(B2)-ZAOKR.W.DÓŁ.DOKŁ(ROK(B2);100))/100;JEŻELI(ORAZ(DZIEŃ(B2)=1;MIESIĄC(B2)<>1;ROK(B2)=2021);DZIEŃ(B2)+MIESIĄC(B2)/100;JEŻELI(ORAZ(DZIEŃ(B2)=1;MIESIĄC(B2)<>1;ROK(B2)<>2021);MIESIĄC(B2)+(ROK(B2)-ZAOKR.W.DÓŁ.DOKŁ(ROK(B2);100))/100;DZIEŃ(B2)+MIESIĄC(B2)/100))))

Tak w ogóle to dużo masz tych rekordów? Przy takiej liczbie to łatwiej chyba ręcznie poprawić.