Wpis z mikrobloga

@lent: @mapache: Panowie,temperatura mleka musi miec 60-65 stopni,kolejna sprawa (mapache) jak przelales mleko do dzbanuszka upewnij sie,ze ma 60 stopni,zostaw w nim mniej mleka niz na filmiku,pianka ma byc aksamitna,nie sztywna,zadbaj tez o jakosc espresso.Na Youtube znajdziecie kilka filmikow jak bez ekspresu cisnieniowego zrobic latte art :) Sam jak w koncu zakupie dzbanuszek to sprawdze czy mi zostało trochę skilla,pracujac jako barman/barista (5-6 lat temu) piekne wzorki ogarnialem mimo zaledwie
@mapache: Często się czepia taki,ktory sam robi "tuning" w starej hondzie,wkladajac w to mnostwo czasu i wiekszosc swoich oszczednosci czy tez rzeczy,ktore sa jedynym slusznym hobby wg. niego.Pasja pasji nie równa co zrobisz :D
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@Kalesony1939: to zależy od czego lepsza. ale na 99% nie zrobi ci to nawet różnicy. jeżeli chcesz poczuć faktyczną różnicę wyczuwalną pomiędzy zwykłą kawą a czymś lepszym to poczytaj o kawie speciality, na szczególną uwagę zasługują jasno palone z metodą obróbki natural. daje ona słodkie nuty owocowe, podjeżdżające trochę pod likier. więc taka kawa zrobiona przelewem znacząco odbiega od kawy "klasycznej czarnej". znajdź kawiarnie speciality u siebie w mieście i sam