Aktywne Wpisy
amozetoostatniraz +342
Ale dzisiaj antypolaków d--a piecze, że ktoś sobie idzie z polską flagą w polskie święto XD . Wy tylko z tęczową albo z ukraińską byście chodzili xd
#marszniepodleglosci
#marszniepodleglosci
rodnekr +460
Jak na moje to bez siły nośnej wytworzonej na skrzydłach (rozpędu) ten samolot nie ma prawa wystartować.
#heheszki #nauka #samoloty #zagadka #kiciochpyta
Wystartuje?
Hahahaha xD ty naprawdę myślisz, że silnik odrzutowy przekłada siłę na koła xD o k---a nie wierze faktycznie ty naprawdę myślisz że samolot w powietrzu do przodu się porusza siłą kół xDDD
@PanHeniek45: To jest najlepszy tekst tej dyskusji XD on myśli, że jestem tak głupi jak on
Pokonać grawitację – skrzydła są kluczowe
Jeśli chcielibyśmy odpowiedzieć na pytanie, dlaczego samolot lata, najprostszą odpowiedzią byłoby: bo pokonuje grawitację. Samo zagadnienie jest jednak bardziej skomplikowane, dlatego przy produkcji latających maszyn biorą udział najlepsi inżynierowie świata. Kluczową rolę odgrywają siły i właściwości fizyczne, takie jak masa, siła wyporu, energia mechaniczna oraz opór powietrza.
Podstawowym zadaniem samolotu jest pokonanie sił grawitacji –
Przyznam się, że chciałbym mu to jakoś wyjaśnić ale skoro ktoś nie ma elementarnej wiedzy to serio nie wiem jak
@Trusky92: No widzisz? Musiał Cię chłop uświadomić ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Bo w normalnym życiu by tego samolot nie wytrzymał, A TUTAJ TEGO NIE ROZWAŻAMY. Po to są koła w samolocie, żeby było łatwiej, żeby tarcie było mniejsze, żeby nim sterować na pasie a nie żeby były napędzane xDDD
@Toniejawtedy: Majster dopóki koła nie oderwą się od ziemi to stawiają opór, żeby oderwać się od ziemi to samolot musi rozpędzić się na tych kołach do 180-330km/h, jak ma się rozpędzić na tych kołach, skoro taśma nie pozwala na to, żeby samolot ruszył z miejsca bo kompensuje prędkość kół. Ty musisz być naprawdę k---a głupi
@Toniejawtedy: Mordo, ale te siły się kompensują i IAS wynosi 0 km/h więc nie ma ruchu względem powietrza. Prędkość obrotu kół jest kompensowana przez ruch bieżni. Coś jak biegniesz na tym. No ni c--j nie wbiegniesz w ścianę