Wpis z mikrobloga

@Trusky92: nieważne, samolot odpycha się od otaczającego go powietrza a nie podłoża.
Zakładając że koła są nieskończenie wytrzymałe xD to wystartuje, gdyby realnie to zbudowac, to koła zapewne eksplodują z powodu siły odśrodkowej lub łożyska zostaną zniszczone
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Trusky92: Dobra, to odpowiedz mi na pytanie. Czy podwozie samolotu i pas transmisyjny podlegają tym samym prawom fizyki (oporów tarcia i bezwładności)? (pas nie posiada inercji i oporów toczenia się na rolkach - > samolot nie ma oporów toczenia się)? Tak czy nie?
  • Odpowiedz
@Leniek: I co z tego, że się odpycha skoro taśma niweluje jakikolwiek jego ruch? XD Już starczy serio mam dosyć, pół dnia w pracy siedzę i odpisuję to samo XD
  • Odpowiedz
@Hary_551: Nie no mam już dosyć. Jak tego nie kumasz to i tak nie skumasz, tu nie ma co zakładać praw fizyki Newtonie. Samolot nie osiągnie wystarczającej prędkości nawet jak ruszy z miejsca bo skończy mu się pas transmisyjny(jest długości pasu startowego) i zwyczajnie nie wytworzy się potrzeba siła nośna.
  • Odpowiedz
@Trusky92: chciałbyś w magiczny sposób sprawić, że taśmociąg będzie "trzymał samolot".

To wyobraź sobie taką sytuację - koła są zablokowane, nie mogą się ruszyć. Zatem taśmociąg może być nieruchomy (czyli poruszać się z taką samą prędkością jak koła).
Tylko, że silnik który sprawia, że samolot się będzie poruszać do przodu ma w------e na to, że koła są zablokowane. Będzie musiał co prawda wykonać więcej pracy, ale i tak samolot się
  • Odpowiedz
@og0r: Tylko czy w tym przykładzie z bieżnią, podczas podciągania kółka nie będą miały jednak większej prędkości niż bieżnia? Bo w pytaniu zasada mówi, że koła i bieżnia mają tę samą prędkość.
  • Odpowiedz
  • 2
@Trusky92 > : Ale to jest założenie czysto teoretyczne, to nie ma prawa bytu przy prawach fizyki i ja to rozumiem, aczkolwiek przy tym założeniu samolot nie powinien ruszyć o milimetr.

Czyli eksperyment z cyklu: "czy jeżeli złamiemy prawa fizyki to zlamiemy prawa fizyki"? XD
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Trusky92: Jeżeli prawa fizyki są zachowane wszędzie to taki pas nie może działać tak jak został opisany.
Jeżeli tylko pas jest magiczny to w chwilę od uruchomienia silników i zwolnienia hamulców koła i podwozie szlak trafia.
Jeżeli taki pas istnieje i koła też nie podlegają prawom fizyki to samolot wystartuje.

Ja tylko chcę zrozumieć problem i Twoje rozumowanie. skoro tak upierasz się przy swoim to bądź łaskaw podzielić się swoim
  • Odpowiedz
@Hary_551: Bo to tylko teoretyczne założenie, taki pas nie ma prawa istnieć :) Wszystko by się tam pokolei r-------o od pasa po koła samolotu, ale przy tym założeniu nie powinien się ruszyć o milimetr jeżeli prędkość kół wynosi x, a prędkość taśmy -x
  • Odpowiedz