Wpis z mikrobloga

#programownie #dotnet #csharp #dotnetcore #visualstudio #pytanie #pytaniedoeksperta
Chcę by w Visual studio, po kliknięciu karty, zaznaczała się ona w eksploratorze rozwiązań. Patrząc na przykład na screenie poniżej: po kliknięciu zakładki test.cs, chcę by w eksploatorze zaznaczona była zakładka test.cs, a nie cały czas zaznaczona poprzednio zakładka program.cs. To co widzicie na screenie to malutki projekt z dwoma plikami i w nim to nie przynosi jakiegoś efektu dużego, ale przy pracy z większymi projektami takimi po kilka tysięcy plików przydaje się ta opcja często, by na przykład szybko przejść w eksploratorze z strona.aspx na strona.aspx.cs i vice versa, plus widać od razu w eksploratorze w jakich folderach co jest. Generalnie wiem że to się ustawia w ustawieniach visual studio, kiedyś mi to ktoś pokazał, i nie mogę teraz tego znaleźć. spodziewałem się tego ustawienia w ustawienia -> środowisko -> karty i okna, ale nie widzę nic co by mogło być tym czego szukam.
temokkor - #programownie #dotnet #csharp #dotnetcore #visualstudio #pytanie #pytanied...

źródło: comment_1625074937dsfy2RjtLovO1oxQZPHits.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@temokkor: Tools-->Options-->Projects and Solutions-->Track Active

po polsku nie wiem, zmień ten język, bo oszaleć można, będziesz miał treści wyjątków i blędów po polsku, niczego nie wygooglujesz

masz też na górze ikonkę, która Ci może zaznaczyć na rządanie
  • Odpowiedz
@Ingvarr100th: a tak z ciekawości, gdzie jest ta ikonka z przyciskiem do tej funkcjonalności? Bo jej też nie widzę po zaznaczeniu któejkolwiek z tych na górze mi się nie pojawia tooltip track active, w tej opcji dodawania i usuwania przycisków też tego nie widzę
  • Odpowiedz
  • 0
@Ingvarr100th
@biando
Dobra, sprawdziłem na innym kompie, wychodzi na to że w community nie ma tej ikonki po prostu, ale skoro jest ustawienie w visual studio by się to robiło automatycznie to nie jest to takie niezbędne, skoro się może robić automatycznie :p
  • Odpowiedz