Wpis z mikrobloga

@przeo: zostawić. I dziękować naturze, że możesz taka ciekawa obserwacje prowadzić.

W przyszłym sezonie po opuszczeniu gniazda, raczej nie zamieszkają w tym samym miejscu. I wtedy możesz wziąć się za likwidacje.

A w ulu żyją wylacznie pszczoły miodne, hodowlane. Zadrzechnie to rodzaj pszczół dziko żyjących. Chociaż to nie jest określenie naukowe. Zadrzechnie gniazdują w martwym drewnie.

Postaraj się strzelić fotkę z przyczajki ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Bardzo chętnie, ale ta buda jest zapakowana po dach jakimiś gratami I ten dach cały buczy. Trochę strach tam podejść, a mam małe dzieci, które się tam kręcą I wolałbym uniknąć kłopotów. Widziałem, że mają osobisty stosunek do swojego terytorium ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@przeo: sugerujesz, że odgłos buczenia jest wielu osobników, wiec to nie jest zadrzechnia. One są pszczołami samotnymi nie żyją w społecznościach.

Musisz ustalić co to jest. Zrób zdjęcie i zawołaj. Pomożemy Ci określić. Pszczoły samotne są przeważnie bardzo łagodne i płochliwe, wiec nie będą atakować, chyba że ja scisniesz w ręce. A i tak cześć nie będzie w stanie przebić żądłem skory.

Potencjalnie groźne mogą być owady społeczne typu osy dachowe,
@Megachilidae
@Tulkandra
Samo to, że o tym gada świadczy o tym, że trochę mi zależy, tym bardziej, że trzmiele to Rangersi zapylania I strasznie je szanuję. Czy jak wbiję tak z wiązką palącej się słomy to uspokoję je trochę? Muszę wziąć stamtąd kilka rzeczy a jak wchodzę do środka to się uaktywniają i nie ukrywam, że się ich boję... Jak to stamtąd zabiorę to mogą nie robić co chcą do przyszłej wiosny...
@straga: kilka razy się zapaliłam w komentarzach, ale przez obrażenie kogoś nie osiągnę tego na czym mi zależy. Czyli szacunku do owadów zapylających.

Niby dla wszystkich jest to oczywiste., ze trzeba się troszczyć o nie. Ale kiedy właśnie zaczyna sytuacja wymagać ode mnie odrobiny poświęcenia i zaczyna mnie dotyczyć bezpośrednio. To ludki już to maja często w…. Dlatego ciesze się, ze @przeo jest gotów dać im szanse.
@przeo: dzięki za info ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ten domek świetnie pokazuje, co jest w nim dobrze zrobione. Na gniazdo zaadaptowały najprawdopodobniej pszczoły dziko żyjące te nawiercone walce. I ciekawe co tam złożyło jajka. Obserwujcie, co tam się wygryzie w kolejnym sezonie.