Mirki z tagu pizza pomóżcie. Kupiłem piec do pizzy Ariete. Pizza z pieca wychodzi tragiczna zawsze spalona. Robiłem już kolejna próbę poniżej poziomu 4, 120 sekund. Góra fajnie przypieczona, ciasto surowe od dołu spalona.... Czy ja coś robię źle czy ten piec to dziadostwo :( ?
@DE16211723170: No to wiadomo :D @Piskariota: Trochę pocieklo chyba z niej na talerz jak sprawdzałem jakie ciasto. Próbowałem już różnych zawsze spalona. @jerrysys: Nie leje w ogóle oliwy. @Fareek93: 150g mąka caputo 90g wody i dozdze suche caputo
@kr1krakow: w piecu jest pewnie kamien szamotowy, ktory nie nadaje sie do tak wysokich temperatur w piecu kopulowym. Zostaje wymiana na kamien biscotto albo pogodzić sie z faktem, ze trzeba operowac pizza co chwila, a traci to sens, bo spadac bedzie drastycznie temperatura.
@kr1krakow: mnie w caliente też się od spodu fajczyla jak wyrzuciłem termostat. Przerobiłem tak, że dałem grzałkę spod kamienia do góry tak żeby były dwie na górze i teraz daje rade
@kr1krakow: szukałem info na temat biscotto do Ariete i znalazłem Twój wpis. Sam mam Ariete 909 z podkręconym termostatem - grzeje do ponad 480 stopni. U mnie spód pizzy nie jest tak mocno spalony nawet na maksymalnym ustawieniu. Więc zastanowiłbym się na Twoim miejscu czy nie jest to jakiś problem z ciastem. Może za dużo tłuszczu? Na zdjęciu wygląda jakby się błyszczał na spodzie...
#pizza #piecdopizzy #pizzado
Komentarz usunięty przez autora
@jerrysys: Nie leje w ogóle oliwy.
@Fareek93: 150g mąka caputo 90g wody i dozdze suche caputo
Komentarz usunięty przez autora
Nie polecam tych piecykow.
Komentarz usunięty przez autora