Wpis z mikrobloga

@carvain: To stołówka szkolna, tam jest jakiś cennik, ale raczej w abonamencie, jak miała zapłacić rachunek? Skąd wiesz, jak sprawa wyglądała? Może chciała zapłacić? Nie wiesz wszystkiego. I naucz się czytać ze zrozumieniem. Najpewniej zrobili to dla przykładu. I wymieniłam dlaczego. Na miejscu rodziców zbojkotowałabym tę firmę. Zresztą i tak zrobili sobie czarny PR. Kiedyś każdy może potrzebować pomocy, pamiętaj o tym.

I powiedz mi tak szczerze, ile w skali tego
via Wykop Mobilny (Android)
  • 20
@xandra: wyobraź sobie, że prowadzisz kiosk ruchu. Właścicielem jesteś ty, nie żadna sieć. W tym kiosku masz niewielką marżę więc liczy się każda złotówka inaczej nie zarobisz ani się nie zatowarujesz.

Zatrudniasz do tego kiosku Helenkę. W pewnym momencie zauważasz, że brakuje pieniędzy w kasie a masz koszty, podatki, Helenka też musi na czas dostać wypłatę. Okazuje się, że Helenka za darmo dawała małemu Jasiowi batonika i jakiś słodki napój bo
@carvain: Tam nastolatek pracujący po godzinach w fastfoodzie może sobie kupić iPhona za dwie tygodniówki kupić. Co to jest jeden posiłek? Parę dolców? Co bym zrobiła? Zwróciłabym jej uwagę, odliczyła koszty. A nawet gdybym się dowiedziała po latach, to nie robiłabym z tego afery. Najwyżej bym jej trochę obcięła pensję. Tylko ja mam empatię, nie robiła tego dla siebie. Powiem więcej, ja cierpię nawet na synestezję lustrzaną. Także nie pogadamy.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 15
@xandra: no to dobrze, że nie prowadzisz żadnego podobnego biznesu bo byś zwyczajnie upadła. Pracownicy by ci porozkradali towar a ty byś była dojechana przez urząd skarbowy po VAT i PIT i zus. Wiem, że chcesz dobrze ale właśnie po to płacone so podatki, żeby kwestii głodnych dzieci nie rozwiązywać dosłowną kradzieżą. Nawet w USA są food stampy dla biednych.

A wracając jeszcze do historyjki o kiosku i Helence, to po
Świadome okradanie, czy narażanie zdrowia innych z chęci czystego zysku, a pomoc komuś biednemu i głodnemu, szczególnie dziecku to zupełnie inne sprawy. Przestań mi zaśmiecać powiadomienia, bo nie zasługujesz na miano człowieka, piranio. I wiedz jedno, niczego, ale to niczego ze sobą po śmierci nie zabierzesz. A umrzemy kiedyś wszyscy.

@xandra: jak ukradnę ci 200 zł z portfela i dam je na WOŚP to będzie dobre działanie czy złe?

I na
Masz rację oczywiście. To dziecko mogło wcześniej wstawać i brać zimne prysznice, słuchając w trakcie podcastów Petersona.

Dzięki takiemu rozwojowi personalnemu, mogłoby już mieć 5 mieszkań na wynajem i płacić w szkolnej stołówce ze środków uzyskanych poprzez dochód pasywny.

@Tywin_Lannister: napisz gdzie mieszkasz i nie zamykaj drzwi przy wychodzeniu do pracy, to pomogę twoim majątkiem nakarmić wiele głodnych dzieci, spieniężając go i wysyłając te środki fundacji Pajacyk ( ͡° ͜
@yaah: Tu mówimy o jednym obiedzie, nie o setce dzieci. Rozumiesz różnicę? Czy do tej małej, korwinowskiej główki nie dociera? xD Kiedyś tacy jak wy, będą potrzebować pomocy takich jak my, a wiesz co wtedy zrobię? Chyba łatwo się domyślić.

@skitarii: Przestań teoretyzować, stań twarzą w twarz z faktami, jeden posiłek, kumasz? I nie wiadomo jak było.

@carvain: Zarabiam własną pracą, nie muszę nikogo wyzyskiwać, okradać i oszukiwać, by