Wpis z mikrobloga

Od dawna się zastanawiam, jak to się stało, że mamy dziś w społeczeństwie aż taką polaryzację. Z powodu własnych poglądów niemal całość winy widziałem po prawej stronie, jej rozsiewaniu fejków, agresji i sztywnym myśleniu. Jest jednak łatwo sprawdzić dlaczego część z tej prawicowej agresji powodujemy sami. Ja się przekonuję o tym wtedy, kiedy napiszę coś "niezgodnego z kanonem", czy aktualną mądrością etapu.

Jeżeli macie mniej znany nick, to spróbujcie czasem napisać coś, żeby zabrzmieć trochę jak konserwa. Tak, aby na pierwszy rzut oka choćby tak wyglądało. Od razu kończy się kulturalna dyskusja, którą nawet znam z dyskusji z tymi samymi użytkownikami, a zaczyna się plucie jadem, agresja, wyszydzanie. Ci sami ludzie, znani uprzednio z kulturalnych dyskusji, nagle dziczeją i piana kapie im z pyska. Jeżeli tak się czują ludzie w dyskusjach z liberałami/lewakami, to ja się nie dziwię, że trudno się porozumieć.

Ok, masz rację, wiadomo. Ale jak na starcie rozmowy swojego oponenta obrazisz, wyśmiejesz, a siebie przedstawiasz jako zwycięzcę debaty zanim jeszcze użyłeś jakiegokowliek argumentu, to twoje szanse na przekonanie kogokolwiek spadają do zera. Co osiągnąłeś? Połechtałeś własne ego, co najwyżej.

Dobrze jest jednak rozmawiać z ludźmi przez pryzmat tego, co piszą, a nie przez pryzmat tego, z jaką opcją się utożsamiają.

Zawołam @Deska_o0, boś mnie zainspirował ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#neuropa #przemysleniazdupy
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TenTypZez: Pisałem długo, ale nie chce mi się powtarzać (pamiętasz - nie mogłem Ci tego wysłać)

Dobrze, że masz wątpliwości. Nie trzymaj z żadną grupą, a będziesz człowiekiem z własnym zdaniem.
  • Odpowiedz
@shiromaru: Krytyczna teoria weszła za mocno? A teraz sobie uświadom, że 10 czy 20 lat temu też były konserwy i lewica i nie było takiej polaryzacji co skutkowało większą liczbą centrystów.

@TenTypZez: Pierwszy raz daję Ci plusa. To co piszesz we wpisie jest faktem. Tu generalnie konserwy czy konfederaci są ciągle pod ostrzałem. Kończy się to potem syndromem oblężonej twierdzy...
  • Odpowiedz
A teraz sobie uświadom, że 10 czy 20 lat temu też były konserwy i lewica i nie było takiej polaryzacji co skutkowało większą liczbą centrystów.

@Mudok: Mówiąc o konserwach nie miałem tu na myśli normalnych konserwatystów typu Sikorski czy Michnik (z takimi oczywiście idzie się dogadać), tylko reakcjonistów, którzy te 10 czy 20 lat temu byli marginesem, a dziś wiodą prym na prawicy. Do takich ludzi nie dociera niestety żadna
  • Odpowiedz
@shiromaru: Dobre argumenty. Nie chcę, żebyśmy ukradli wątek @TenTypZez ale trochę przeraża mnie, że robisz podział na "normalnych" konserwatystów (starych) i złych (nowych). IMHO to konserwatyści z PO poszli w lewo i na ich miejsce weszli w końcu spadkobiercy UPR + MW. Po lewej stronie pojawili młodzi ludzie skupieni na atakowaniu tej na prawo (czytałem kiedyś wywiad z kimś z SLD co ubolewał, że młodzi ludzie z lewicy skupiają
  • Odpowiedz
Jak więc pisałem na początku, dyskusja między liberałami i konserwatystami jest możliwa, o ile przyjmują oni ten sam paradygmat (np. światopogląd oparty na dowodach, a nie na wierze religijnej i plemiennych animozjach) i podchodzą do dyskusji w sposób konstruktywny i uczciwy. Reakcjoniści niestety tego podejścia nie podzielają, a więc trochę z własnego wyboru sami przyczyniają się do własnej dyskwalifikacji z udziału w niej.

@shiromaru: Moja próba dyskusji z tą skrajną prawicą
  • Odpowiedz
@TenTypZez: Konserwatyści już chodzą po gruncie liberalizmu. Masz rację, że tak się dzieje. Konserwy po prostu wolniej akceptują zmiany (tym bardziej obyczajowo-kulturowe). W kwestii LGBT wystarczyło dać im czas a nie wciskać na siłę (teczowe piatki, prinde mont, pochody w każdym mieście, ostracyzm). Jak coś jest na siłę i za szybko to powstaje opór.

Nikt mnie nie zmanipulował z myśleniem co jest lewicą. Nie szufladkuj. Byłem wyborcą PO w czasach
  • Odpowiedz
@Mudok: Ja się oczywiście zgadzam z tym, że po obu stronach mamy do czynienia z radykałami. Za takich można uznać np. hard-komunistów w krajach Ameryki Południowej (np. Świetlisty Szlak), amerykańskich tankies, czy rosyjskich neobolszewików. Co do liberałów niestety nie jestem w stanie znaleźć skrajność, gdyż jest to z założenia grupa umiarkowana (choć niektórzy mogliby tu przylepić na siłę anarchokapitalistów).

Dlaczego więc skupiam się na reakcjonistach? Ponieważ ani w Polsce, ani niemal
shiromaru - @Mudok: Ja się oczywiście zgadzam z tym, że po obu stronach mamy do czyni...

źródło: comment_16232279971UAn04CM2Th0X7a6QMIXms.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@shiromaru:

1. PO i stojąca za nimi Wyborcza czy TVN często są sceptyczni do kleru. Czytałem wyborczą w pracy. Samo PO IMHO jest w centrum dlatego częściowo bronią wartości chrześcijańskich ale są dosyć liberalni (jak na zachodzie).

2. Wkleiłeś graf ze statystyk z demografii całkowitej imigrantów z Europy (urodzonych poza UE) na rok 2020 a kryzys migracyjny był chyba od 2014 i dotyczył ludzi z Afryki i Azji. Próbowałem coś znaleźć
  • Odpowiedz