Wpis z mikrobloga

Po prostu mi jako osobie niewierzącej nie mieści się w głowie, że w XXI wieku można tak ślepo wierzyć w bajki sprzed 2000

@Can_I_help_you: Dla Ciebie bajki Mireczku, dla mnie żywe słowo, które znajduje swoje odzwierciedlenie nawet i w XXI wieku i pomaga przeżyć to życie najlepiej jak sobie JA to wyobrażam. Grunt to wzajemny szacunek i akceptacja, że się różnimy i wierzymy w inne rzeczy.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@lilitch123: Dobrze, że Tobie to pomaga. Ja byłbym najszczęśliwszy w świecie gdzie sfera publiczna byłaby wolna od wszelkich ideologii i religii. Ludzie chcący czcić swoją wiarę robiliby to w kościołach, muzułmanie nie rozkładali by dywanów na ulicach, nikt by się nie interesował kto z kim chodzi za rękę, nie byłoby parad równości, nierówności itd. Ludzie zajmowali by się swoim życiem, a nie sąsiada.
Mogę przytulić homoseksualistę jako bliźniego ale jednocześnie powiedzieć mu, że według mojej wiary, jego czyny (homoseksualne ofc) są grzechem

@lilitch123: Są grzechem według Twojej religii, ale skoro mówisz o wierze - zastanawiałeś się kiedyś nad tym i rzeczywiście uznajesz to za prawdopodobne/wiarygodne? Z pewnością jesteś świadomy, że religie są elementem kultury, wytworem człowieka. Przyznasz, że Zeus, Odyn, Ozyrys itd. wraz z ich cechami, oczekiwaniami są jedynie wyobrażeniami wymyślonymi przez ludzi i
@FlasH: Jako katolik brałbym.

Swoją drogą fajna opcja, żeby przedstawić np. dzieciakom, że Jezus umarł na krzyżu, choć w każdej chwili mógł być mega turbo kozakiem, który gdyby tylko sobie zechciał, mógł ustrzelić z laserka takiego Poncjusza Piłata.

@lilitch123: Krucyfiks, obrazy czy figury to żadne Sacrum. Sacrum odbywa się na mszy w kościele. Oczywiście, gdyby ktoś wbił figurę ukrzyżowanego Chrystusa w gówno, byłoby to dla mnie bardzo przykre i uwłaczające.
@FlasH: Katolik here, nawet prychłem szczególnie na "Mecha Jesu Christo" xD Co do samej zabawki... no bardziej się dziwię że ktoś na coś takiego wpadł i to produkuje. Nie jest to jakieś obraźliwe, czy krzywdzące ale za to jest totalnie zbędne xD