Wpis z mikrobloga

Chciałem zrobić wino z ryżu z przepisu #browin. Po miesiącu zlałem cały płyn do drugiego gąsiora ale wino jest strasznie słodkie. Przed zlaniem cały czas pracowało, a teraz tak jakby zwolniło ale czasami w rurce jakiś bąbelek jest. Zmierzylem blg i wynosi 6. Czy zostawić to tak jak jest i drożdze przerobią ten cukier (drożdze tokay w płynie)? Chciałbym jak najmniej słodkie. Dodać klarowin od razu czy poczekać aż blg spadnie do tych 0-2?

#winiarstwo #winodomowejroboty #wino #alkohol
  • 7
@Witamwas: Przed dodaniem cukru obliczałeś ile dodać żeby osiągnąć odpowiednie stężenie alkoholu? Możliwe, że ryż wciągnął wodę i stężenie cukru wzrosło, a drożdże tokay nie potrafią sobie poradzić przy tak wysokim alkoholu. Jeśli nie wyfermentuje, możesz spróbować dodać drożdże bayanus, one potrafią pociągnąć fermentację do 18%.
Możliwe, że ryż wciągnął wodę i stężenie cukru wzrosło


@tooph: xD Nobla masz gwarantowanego.

Jeśli nie wyfermentuje, możesz spróbować dodać drożdże bayanus, one potrafią pociągnąć fermentację do 18%.


Nie znamy parametrów nastawu ale wg. zasady Delle'go mityczne bayanusy mogą się zatrzymać dużo wcześniej, np: na 14% :)
Jeśli autor przesłodził nastaw to nawet z bayanusów dupa jak cukru kupa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

jak długo poczekać, żeby
@Zawodowy_Janusz: 12kg cukru na 37l wody + 5kg ryżu, cytryny, rodzynki i przyprawy. Przed zlaniem do drugiego gąsiora dalej pracowało, teraz jakby zwolniło. Za tydzień-dwa zmierze znowu blg i jeśli nie będzie zmian to pokombinuje z innymi drożdzami.
@Witamwas: 12kg cukru poszło na raz czy w partiach? Pożywkę dodawałeś?

Przed zlaniem do drugiego gąsiora dalej pracowało, teraz jakby zwolniło.


@Witamwas: Bulgotanie w rurce nie jest wyznacznikiem pracy wina. Nastaw był mocno nasycony CO2, podczas zlewania odgazowałeś, co nie znaczy oczywiście, że już nic definitywnie nie pracuje ale nie można się na bulgotaniu opierać. Jak najbardziej mierz blg, ale nie sądzę by w tej chwili samoczynnie znacząco spadło.

Możesz