Wpis z mikrobloga

#thinkpad #komputery Mirki kochane, miał ktoś z Was przyjemność korzystania z ThinkPad`a serii Edge? Konkretnie chodzi mi o E531, ale to w zasadzie bez różnicy, bo różnią się tylko rozmiarem i bebechami. Jak się sprawuje ta "legendarna" klawiatura? Naprawdę jest taka wygodna?
  • 10
Tak, ja miałem. E420. Klawiatura w EDGE to nie jest ta legendarna klawiatura. Ta o której Ci mówiłem skończyła się na TX20 (T420, T520) chociaż chiclet z kolejnych generacji też jest niczego sobie. Rozmyśliłeś się już z Z500? :)
@arasel: Zastanawiam się pomiędzy tymi dwoma. Myślałem też o mniejszej matrycy i dodatkowym monitorze, ale zrezygnowałem ze względu na ceny. Dać sobie spokój z E531? Duża jest różnica pomiędzy Z500 pod względem trwałości, jakości wykończenia, klawiatury?
@Ricz: Powtarzam, musisz się zdecydować. Ma być uniwersalny i do grania, czy ma być do kodzenia/pracy? To inne segmenty komputerów, Edge to taki quasi-biznes, Zostań przy Z500, pogodzi wszystkie Twoje potrzeby, bo na E531 nie pograsz po prostu. Chyba, że jesteś w stanie zwiększyć budżet albo pójść w używane - wtedy będzie zupełnie inna rozmowa.
@arasel: Wolę nie kupować używanych, dlatego zostanę przy Z500. Do ThinkPada z lepszą grafiką trzeba dołożyć pewnie do 3 tys., nie? Jeśli już miałbym dokładać, to tylko do ThinkPada. Do innych marek nie dołożę, bo wydajność Z500 mi odpowiada.

Jest duża różnica w wygodzie użytkowania pomiędzy nimi?
@arasel: Czyli w praktyce wychodzi na to, że tracę trochę na wydajności w grach i kosztem 500zł zyskuję tylko wygodę ThinkPada. Zostanę zatem przy tym Z500, chociaż pewnie jeszcze długo będę się zastanawiał, czy dobrze zrobiłem. Strasznie mnie kusi tak klawiaturka i wygląd ThinkPada, ale coś za coś, nie można mieć wszystkiego. Kupując E531 pozbawiam się karty graficznej, a dopłacać tyle do wygodnej klawiatury też nie chcę. Trudno, kodzić można i
@Ricz: Zyskujesz też bardziej przemyślany projekt,kulturę pracy, chłód, solidne zawiasy i kilka innych drobnostek. Nie bez powodu taki nowy 8470p kosztuje 5 tysięcy podczas gdy komponenty są takie jak w Ativ Book za 2 tysiące. Ale naprawdę nie ma co rozprawiać na ten temat, bo oczekujesz uniwersalności. Z Z500 będziesz zadowolony. Daj znać jak wrażenia jak już dojdzie :)
@arasel: Doszedł dzisiaj Z500 i chyba to był dobry wybór. Chyba, bo nie sprawdziłem jeszcze, jak sprawuje się w grach, niestety miałem problemy z instalacją sterowników na Windows 7 i jestem dopiero w trakcie instalacji ósemki, pod gry. Spodziewałem się gorszego wykonania, ale zaskoczył mnie całkiem przyjemnym wyglądem i matową szarością po otwarciu. Przyczepić można się za to do klawiatury - spodziewałem się lepszej szczerze mówiąc, ale w porównaniu do marketowych
@Ricz: Cieszę się. Jeśli chodzi o klawiaturę - dysponując "marketowym" budżetem i otrzymując o niebo lepszą klawiaturę od marketowych Samsungów - czego konkretnie się spodziewałeś? Kładłem nacisk na klawiaturę do kodowania, ale chciałeś mieć uniwersalny sprzęt na którym będziesz mógł pograć. Dostałeś zatem komputer, który w tym "marketowym" budżecie jest najlepiej wykonany, ma najwydajniejszą grafikę, ma matowy ekran i świetną w stosunku do konkurencji klawiaturę. Proponuję przejść się po jakimś elektromarkecie