Omleto-placek? Puszysty placko-omlet z fajnym makro.
Składniki: -140ml białek jaj (około 5szt małych jajek) -1 żółtko -40g mąki pszennej -15g budyniu (smak wg uznania u mnie toffi) -15g erytrytolu (jeżeli ktoś lubi słodsze to można podwoić spokojnie) -20g kakao (5g kakao do placka + 15g do polewy) -5 tabletek słodzika -łyżeczka proszku do pieczenia -*opcjonalnie przyprawa do piernika, cynamon (bardziej piernikowe w smaku wychodzi ;) )
Przygotowanie: Białka ubijamy na pianę, dodajemy żółtko i delikatnie mieszamy. Suche składniki (mąka, budyń, erytrytol, pdp, 5g kakao, przyprawy*) mieszamy w osobnej misce i przesypujemy do piany na 2 razy. Mieszamy jak najkrócej, ale żeby wmieszać suche składniki w pianę na najmniejszych obrotach. Gotową masę przelewamy do gumowej formy, w której będziemy piec (możemy ją spryskaj oliwą w spray’u) lub jeżeli to blaszka to wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy 180st góra dół i pieczemy około 20min. W czasie pieczenia możemy zrobić polewę - gotujemy wodę i rozpuszczamy w 10/15ml 5 tabletek słodzika, dodajemy 15g kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli chcemy bardziej płynną możemy dolać wody lub mleka.
Makro całego placka z polewą: 403kcal | 27gB | 10gT | 50gW
Zdjęcie niestety już pogryzionego placka, ale przez zapach nie mogłem się powstrzymać :D
Nie obchodzi mnie kto przez 8 lat #!$%@?ł wymiar sprawiedliwości i ustrój państwa w taki sposób by nie można było tego odkręcić, będziemy was pokazywać równoważnie na czarnym tle, macie podać sobie ręce i zacząć wspólnie budować porozumienie. #bekazpisu #sejm #polityka
Puszysty placko-omlet z fajnym makro.
Składniki:
-140ml białek jaj (około 5szt małych jajek)
-1 żółtko
-40g mąki pszennej
-15g budyniu (smak wg uznania u mnie toffi)
-15g erytrytolu (jeżeli ktoś lubi słodsze to można podwoić spokojnie)
-20g kakao (5g kakao do placka + 15g do polewy)
-5 tabletek słodzika
-łyżeczka proszku do pieczenia
-*opcjonalnie przyprawa do piernika, cynamon (bardziej piernikowe w smaku wychodzi ;) )
Przygotowanie:
Białka ubijamy na pianę, dodajemy żółtko i delikatnie mieszamy.
Suche składniki (mąka, budyń, erytrytol, pdp, 5g kakao, przyprawy*) mieszamy w osobnej misce i przesypujemy do piany na 2 razy.
Mieszamy jak najkrócej, ale żeby wmieszać suche składniki w pianę na najmniejszych obrotach.
Gotową masę przelewamy do gumowej formy, w której będziemy piec (możemy ją spryskaj oliwą w spray’u) lub jeżeli to blaszka to wykładamy ją papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy 180st góra dół i pieczemy około 20min.
W czasie pieczenia możemy zrobić polewę - gotujemy wodę i rozpuszczamy w 10/15ml 5 tabletek słodzika, dodajemy 15g kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jeżeli chcemy bardziej płynną możemy dolać wody lub mleka.
Makro całego placka z polewą:
403kcal | 27gB | 10gT | 50gW
Zdjęcie niestety już pogryzionego placka, ale przez zapach nie mogłem się powstrzymać :D
#odchudzanie #chudnijzwykopem #zagrubo2021 #redukcja #gotujzluasem
źródło: comment_1621975639wOEkUOXLBl0Z3GyBBjiopL.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora