Wpis z mikrobloga

Mam nadzieję że w tej generacji będzie kontynuowane robienie gier docelowo z 30 klatkami z rozdzielczością 4k i rt. 60 FPS w większości gier to zbędny bajer i przydatny wyłącznie w grach multi.
Sony przy killzonie shadowfall poszło w 30 klatek w kampanii i 60 FPS interpolowane w multi. Takie podejście jest najlepsze dla gier.
Wg mnie 60 klatek sprawdza się wyłącznie w grach wyścigowych.
Najlepiej jak twórcy będą dawali wybór 30 klatek z lepsza grafiką lub 60 klatek dla onanistów klatkarzowych w 720p.
Grajcie sobie w te rozmazane gry w 60 klatkach ale nie zmuszajcie porządnych ludzi aby grali jak zwierzęta w rozdzielczości która króluje w statystykach Steam od 2010 roku. 60 FPS nigdy nie powinnio być standardem w grach single player bo jest to opcja zbędna. Najwyżej powinna być miłym dodatkiem do włączenia w ustawieniach gry.
#ps4 #ps5 #xbox #xboxseriesx #pcmasterrace #gry
  • 25
  • Odpowiedz
@Policjant997: powinno zostać powołane konsolokomando, ścigające osobników wypisujących w internecie że w 30 fps "nie da się grać". Takich gagatków osadzano by na miesiąc w klatkach z dostępem wyłącznie do konsoli PS3 i tytułami działającymi w/do 30 fps, może by się nauczyli co to dobra zabawa i radość z gry, a nie tylko durne klatki!!!
  • Odpowiedz
  • 2
@MisPluszowyZWadaWymowy PS3? Dać komputer z pentium 3 karta na APG od ATI ( gimbynieznajo) i 32MB Ramu DDR1. Niech najpierw spróbują odpalić GTA 3 a jak im się już uda niech przejdą grę w 15 klatkach. Tak się kiedyś grało i nikt nie narzekał że gra się zacina tylko się grało i cieszyło że w ogóle działa.
  • Odpowiedz
@Policjant997 to ja proponuję żeby gry działały w 720p, albo 480p, tak się kiedyś grało i nikt nie narzekał, że rozmazane tylko się grało i cieszyło że w ogole działa.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Policjant997: na xbox series x gram sobie w yakuze like a dragon, na chwilę odpaliłem tryb 60 klatek, chwile pozniej wrociłem do 30. Obraz ostry jak żyleta. 30 fps zupełnie mi nie przeszkadza. Kiedys grałem w gry w ok 20 klatkach i grac się dało.
  • Odpowiedz
@Policjant997: No i po raz pierwszy się z tobą nie zgadzam. Wolę nawet te 1080p i 60 fps niż 4K i 30 fps. Od momentu kiedy klocek przyzwyczaił mnie do 60 ramek, to w gry działające natywnie w 30 nawet nie chce mi się grać. Ba, nawet nie chce mi się ich odpalać. I oby 60 fps stało się wreszcie standardem na konsolach. Nie twierdzę, że na 30 fps nie
  • Odpowiedz
@Pust3lnick: Ja za to jak jest dostępne 60 klatek w grze to sprawdzam jak gra wygląda i jaka jest różnica z trybem jakości. W cyberpunka na xsx grałem w 30 klatkach i w tym dynamicznym 1400p bo jednak różnica była zauważalna - pokazywałem porównanie na mirko. Nie mogę się kompletnie przekonać do słabszej grafy. Obecnie gram w Fallouta 76 i mimo że jest FPS Boost dostępny to nie mogę się
  • Odpowiedz
@Policjant997: Kwestia przyzwyczajeń. Jeśli chodzi o mnie - KAŻDA gra powinna mieć wybór pomiędzy trybem jakości (4K@30), a wydajności (1080/1440p@60), wtedy mielibyśmy idealny balans i zadowolone obie strony.
  • Odpowiedz
@Pust3lnick: Dokładnie. Ale jeżeli twórcy pozostawią wyłącznie tryb 1080/60 to będę bojkotował grę. 4k/30/60 <- tylko to mnie interesuje. W 1080p na konsolach gramy (teoretycznie) od 2006 roku. Ile jeszcze będziemy tolerować tą patologiczną rozdzielczość.
  • Odpowiedz
@Policjant997: Mam 1,5 roczny telewizor 1080p współpracujący z XSX i na razie nie widzę konieczności jego zmiany. Owszem - 4K robi robotę i jest nieporównywalnie lepsze od 1080p, ale mimo wszystko nie czuję parcia na przejście na wyższą rozdzielczość (choćby ze względu na to rozmycie właśnie przy full hd wyświetlanym na ekranie o wyższej rozdzielczości). Może następna generacja da nam wreszcie stałe 4K@60 (a najlepiej wybór 4K@30/60), wtedy dopiero zmienię
  • Odpowiedz
@Policjant997: A tam #!$%@? "60 fps sprawdza się tylko w wyścigówkach" To ty chyba w dooma na switchu w 30fps nie grałeś. Ogólnie to powinny być następujące tryby natywne 4k 30 + RT, natywne 1080 60 fps + RT oraz dynamiczne 4k60 bez RT. Każdy byłby zadowolony.
  • Odpowiedz
@cincin27: Nie, nie dlatego. Miałem już do czynienia z 4K i to wcale nie był przelotny romans z tą rozdzielczością. Nawet kupując TV poważnie zastanawiałem się nad zakupem takiego. Ostatecznie stwierdziłem - po co? Internet mam wolny, a 4K to ogromne obciążenie dla łącza, telewizja praktycznie w tym standardzie nie nadaje, a do grania wystarczy mi w zupełności full hd. Nadal twierdzę, że FHD nie ma nawet startu do UHD,
  • Odpowiedz
@Pust3lnick: Pokazywałem już paru osób różnice 4k vs 1440 w DS i każdy był w szoku jak mała jest ta różnica i że nawet nie ma co się zastanawiać między 1440p 60fps a parciem na 4k kosztem reszty grafiki czy płynności.
Żeby nie było, to 4K jak najbardziej widać jak patrzymy w konkretne miejsca, odległe barierki, liście czy ogólnie geometrię skał itp ale z normalnej odległości z kanapy podczas ruchomej
  • Odpowiedz