Wpis z mikrobloga

@Lenael Ja polecam nie branie każdego słowa na poważnie poniewaz był to tzw. skrót myslowy. Wyżej przywołałem artykuł wymienionej przez świetnego Pana kierowcę ustawy.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 81
@obcowzbudny: Polecam program "Jedz bezpiecznie", który już wielokrotnie podejmował ten temat. Może wytłumaczę to w ten sposób - wobraz sobie olbrzymie rondo z 2137 wjazdami (nie ma czegoś takiego jak skręcanie na rondzie w prawo/lewo). Teraz przetnij to rondo i wyprostuj te pasy. Masz tam drogę jednokierunkową o dwóch pasach. Do tej sytuacji zastosuj to, co powiedziałeś.
Wybacz, że tłumacze jak pięcioletniemu dziecku, ale inaczej się chyba nie da.
  • Odpowiedz
@Lenael No i z tego wynika problem przez który się nie zgadzamy. Ty mówisz o tym w jaki sposób wygląda to w rzeczywistości, a ja o tym jak wygląda to z perspektywy ustawy. Zdrowy rozsądek przede wszystkim i bez spiny Panowie ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 30
@vanhalen: dokładnie o to mi chodziło. Rondo klasyczne nożna opuszczać tylko z prawego pasa. Na to wskazują przepisy i tak to "wygląda w rzeczywistości".
  • Odpowiedz
@mroz3: w ogóle to rondo jest tak #!$%@?, bez pasów poziomych, jedni trzymają się pasów, inni jadą środkiem - nie polecam 2/10.
  • Odpowiedz
Ustawa mówi o tym, że zblizajac się do skrzyżowania masz zająć odpowiednio pas prawy do skrętu w prawo lub lewy (w wypadku jedzdni o ruchu jednokierunkowym do lewej krawędzi) dla skrętu w lewo.

@obcowzbudny: No, a z ronda w jakim kierunku da się skręcić? Tylko i wyłącznie w prawo (chyba, że jesteś w uk). Więc do zjazdu z ronda w dowolny wylot (zawsze jest to w prawo) masz zająć prawy
  • Odpowiedz
@Lenael Jak wyżej napisałem. Ja to wiem. Mówię o tym co napisane jest w ustawie i odpowiednich rozporządzeniach. Mi nie musisz tłumaczyć że nie w każdym przypadku ma to sens ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
Skoro rondo to skrzyżowanie o ruchu okrężnym to da się skręcić w lewo (móiwe o skrzyżowaniu)

@obcowzbudny: czyli według ciebie zakręt też jest skrzyżowaniem, bo można skręcić w lewo?

Gościu, weź usuń te wpisy bo do południa będziesz tu przeruchany jak Sasha Grey
  • Odpowiedz