Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

Czy jeśli Putin zaproponowałby polskim władzom legalną aneksję połowy Ukrainy w zamian za gwarancję bezpieczeństwa Polski ze strony Rosji + pozostanie Polski w NATO i UE + podpisanie nowych umów o szerokiej współpracy gospodarczej z Rosją, co oznaczałoby tanie surowce energetyczne dla Polski czyli ogromny wzrost dobrobytu Polaków i wzrost polskiego PKB, to co powinniśmy zrobić?
#ukraina #rosja #wojna
#ukraina #rosja #wojna

no co?
- Powinniśmy taką propozycję przyjąć 34.5% (19)
- Powinniśmy ją chociaż rozważyć 14.5% (8)
- Powinniśmy zorganizować referendum w tej sprawie 50.9% (28)
Są tu pewnie jakieś szpece od #minecraft i serwerów ( ͡º ͜ʖ͡º) mianowicie chciałem postawić sobie serwerek na kompie w domu dla siebie i paru innych osób, wszystko zainstalowane mody + forge, wszystko śmiga, ale tylko jeśli adresem serwera jest "localhost" czyli "ta maszynka". Komputery w sieci lokalnej widzą serwer i łączą się - działa, ale jeśli chce się połączyć po moim adresie publicznym (ip_publiczne:25565) to nie trybi ( ͡° ʖ̯ ͡°). Router to #mikrotik hap ac2 i ustawiony jest na nim port forwarding oraz zasady w firewall pozwalające na otwarcie portu 25565(screeny nizej). Po skanowaniu Nmap-em wychodzi, że jest "filtrowany" i coś średnio z tym (wcześniej niby był otwarty, ale i tak nie działało) jakaś stronka do "pentestów" pokazuje, że port zamknięty ( ͡° ʖ̯ ͡°) i rzeczywiście nie można się połączyć bo jest błąd "no further information". Dodatkowo zauważyłem, że łącząc się podawany jest inny port niż 25565, a UPnP wyłączone, szukałem wszędzie indziej, ale dalej nie wiem o co chodzi (╥﹏╥)
Sieć działa następująco:
IP publiczny jest stały
Antena daje dynamiczny adres do mikrotika na port WAN(ETH1)
Mikrotik daje adres klientom w sieci z DHCP z rezerwacją dla serwera.
Jest to coś na 100% po stronie routera, ale nie wiem co ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Mirki i Mirabelki proszę o pomoc (。◕‿‿◕。)
W spoilerze config serwera, a zdjęcie pomoże w domyśleniu sie :D
#siecikomputerowe #sieci