Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 485
Mam ból dupy jak sobie pomyślę, że nie dożyję tych wszystkich fajnych rzeczy, które być może przyniesie przyszłość. CRISPR CAS - edycja genów. Podróże w kosmos. Leki na wiele chorób. Bioprotezy. Wydłużenie życie człowieka i przedłużenie młodości. Przeniesienie świadomości do cyfrowego nosnika. Ciekawe co czas przyniesie. Jeśli za szmat czas ktoś znajdzie ten post i odczyta- niech mnie odszuka i sprowadzi do życia, coś Ala jak w parku jurajskim.
  • 84
@macan: @regal20: @KubaGold22: Ja czasem dopuszczam do siebie myśl, że osoby mocno wierzące mogą zapaść w wieczny "sen" podczas umierania. Może dlatego szyszynka podczas śmierci jest tak produktywna.
Ludzie umierają i idą do piekła/nieba, zgodnie ze swoim sumieniem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 5
@limitless93: @macan: Problem w tym że według mnie skopiowanie umysłu może być możliwe tylko że to nie będzie już ta sama osobą. Oczywiście wszystko może być identyczne, myśli, charakter, wspomnienia. Dla kogoś z zewnątrz, dla rodziny, przyjaciół będziesz nie do odroznienia, idealna kopia. Ale to nie będziesz ty. Twoja świadomość umrze i nie będzie się to różnic od śmierci. Tylko twoje miejsce zastąpi Twój idealny klon.

No bo co się
@mudmen: zasadniczo nauka nie jest w stanie wyjasnic obecnie czym jest swiadomosc, czemu istnieje, skad sie bierze, na czym polega jej ciaglosc. Wiemy jedynie troche o korelacji miedzy stanem fizycznym mozgu a doswiadczeniami zmyslowymi. Obecna wiedza naukowa nie jest w stanie powiedziec za wiele o ciaglosci swiadomosci po smierci (a nawet po przespanej nocy). Szanuje twoje opinie, ale to raczej poglady filozoficzne, niz wiedza naukowa.
@macan: Każdy czowiek, zazwyczaj czuje paniczny strach kiedy wie że to jego ostatnie chwile, najbardziej ofiary morderców i ludzie którzy chruja np na raka itp, pamiętaj że w większości przypadków, umieranie to proces dość szybki i często z przyczyn naturalnych, później nie ma bólu, cierpienia ani jazni i świadomośc, kiedy nie żyjesz to nie czujesz braku swojego istnienia, a jeśli Ktoś w zaświatach czeka na ciebie to będzie to ktoś kto
  • 1
@limitless93: Najgorsze jest to, że dużo badaczy kopiowania świadomości twierdzi, że jest jest taki czynnik jak "JA". Generalnie chodzi o to, że nawet jak uda się całkowicie skopiować umysł do np. sztucznego ciała, to oczywiście, tamten umysł będzie kopią 1:1, ale nie pozbędziemy się strachu przed śmiercią w swoim ciele. Nikt nie wie, jak i czy w ogóle da się przenieść "JA" do nowego ciała. To trochę tak, jakby dać nowe
Jeśli chcesz wierzyć że gdzieśtam jest świat harego pottera to prosze bardzo. Ja wolę wierzyć świadomość człowieka może istnieć poza ciałem ;)

@KubaGold22 czyli to, że chcesz żeby tak było jest dla Ciebie wystarczającym powodem, by wierzyć, że tak faktycznie jest. No nieźle xD
. CRISPR CAS - edycja genów. Podróże w kosmos. Leki na wiele chorób. Bioprotezy. Wydłużenie życie człowieka i przedłużenie młodości. Przeniesienie świadomości do cyfrowego nosnika.

@limitless93: spoko, wystarczy zdać sobie sprawę że i tak nie byłoby Cię stać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przeniesienie świadomości do cyfrowego nosnika.

@limitless93: Tego to mam nadzieję że nie dożyję. Przecież to będzie namiastka piekła, bo zawsze się znajdą sqrwysyny, którzy wykorzystają to do torturowania ludzi przez o wieeeele dłuższy czas, niż trwa życie.
Albo za dużo się naoglądałem Black Mirror xD