Aktywne Wpisy
GianlorenzoB +493
Przechodziłem właśnie Gajową we #wroclaw i pomyślałem że dawno nikt nie wrzucał na
wykop pamiętnego wypadku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
wykop pamiętnego wypadku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
dsomgi00 +51
Wrzucam jako ciekawostkę jak wygląda sylwetka z teściem na poziomie 540 ng/dl. Dzisiaj jako life-time natural przebadałem się po 11 latach stażu i mam bekę jak widzę małolatów z testem po 300-500 co chodzą i p------ą, że mają przez to depreche i forma im nie idzie xDDDD. Swoją drogą dementuje ploty typów co p--------i, że pewnie się kuje, ale sieje propagande. W komentarzu wyniiki z dzisiaj.
#pokazforme #testosteron
#pokazforme #testosteron
A było tak. Podczas projektowania inwestycji napotkano na problem. Co z kostką? Obecna ma pewne walory historyczne, więc założono użycie dzisiejszej nawierzchni - ale ułożonej równo. Było to też tańsze od zakupu nowego bruku. Jednak w zasadzie od początku na konsultacjach wyrażano obawy o efekt końcowy. Czy faktycznie będzie równo? Niemniej harmonogram był jasny: budowa w latach 2019-2021.
Pod koniec 2018 roku pod Odwachem ułożono testowy fragment nawierzchni - tak, jak miało być na całym rynku. Przy okazji potestowano różne spoiny. Efekt - bez zaskoczenia - był średni. Kostka ułożona na nowo wcale nie była dużo wygodniejsza, więc w styczniu 2019 roku Jacek Jaśkowiak ogłosił, że jednak miasto kupi nowy bruk. A stary do magazynu. Budowa od jesieni 2021 do wiosny 2023 - pojawiły się 2 lata opóźnienia, bo trzeba wykonać nowy projekt.
I tu pojawia się problem. Miasto zdobyło hajs z Unii (30 mln zł), który trzeba wydać do 2023 roku. Zakładało jednocześnie, że inwestycja potoczy się bez większych problemów i faktycznie uda się zmieścić w terminie. W międzyczasie pojawił się COVID-19, a wraz z nim chociażby głosy właścicieli restauracji dotyczące wydłużenia robót (bo zakładano spore zamknięcia Starego Rynku, aby w 1,5 roku zdążyć z inwestycją). 2023 rok to ważna data, ponieważ jeżeli część/całość środków nie zostanie wydana, to niewykorzystane pieniądze przepadają.
Do przetargu nikt się nie zgłosił. W trybie pozaprzetargowym (zamówienie z wolnej ręki) zainteresowała się firma Tormel (należąca - poprzez Aquanet - do Urzędu Miasta Poznania ( ͡° ͜ʖ ͡°)), ale koniec końców ma być rozpisany drugi przetarg. Może napięty harmonogram okazał się zbyt napięty...
Będzie drożej (nie wiadomo o ile, ale przy wariancie z Tormelem chciano zwiększyć budżet z 53 do 84 mln zł) i prawdopodobnie z jeszcze większym opóźnieniem. Druga Kaponiera jak nic, niestety.
A to nie koniec inwestycyjnych przygód, wszak trwa "optymalizacja projektu" Kładki Berdychowskiej, a plotki głoszą, że pierwotny projekt kładki okazał się po prostu niemożliwy do realizacji.
#poznan