Wpis z mikrobloga

Największe przeszkody w odniesieniu sukcesu to:

1) Bycie uczciwym w płaceniu podatków, czyli brak "kombinowania".

2) Ciężka praca, pracować trzeba z głową nie ciężko.

3) Kręgosłup moralny.

@Marcymon: święta trójca przekonań polaczka odnośnie źródeł sukcesu. I właśnie dlatego jesteśmy biedni i nieważni w przeciwieństwie do Niemca czy Szweda, którzy wyznają dokładnie przeciwne wartości
  • Odpowiedz
@sledz: tak można sobie mówić, wtedy czlowiek jest usprawiedliwiony od swojej nieudolności

Oczywiście daleko mi do twierdzenia że akurat Ty jesteś nieudolny ale ogólnie, że własie ludzie w obecnym świecie wszędzie znajdą usprawiedliwienie na bycie po prostu słabym.
Ja uważam, że choć pieniądz nie jest super wyznacznikiem określającym czlowieka, o tyle nie ma po prostu lepszego.
Oczywiście część ludzi będzie bogatymi zepsutymi ale znaczna większość to po prostu fajni, ogarnięci
  • Odpowiedz
@Marcymon: Te wyliczanki są tyle warte co nic. Wszystko zależy od okoliczności; od niszy zawodowej w której jesteśmy; a przy prowadzeniu biznesu.

Najważniejsza zasada to Wu-wei; mało konkretna, zakrawająca o truizm i wymagająca dużo pracy - ale przynajmniej działa, nie jak te wyliczanki.
  • Odpowiedz
@Marcymon:

Szczęście, tutaj należy wątek rozwinąć. W mojej ocenie należy znaleźć się w odpowiednim miejscu i czasie i umieć to wykorzystać (np. Szumowski,.który spełnia wszystkie kryteria).
Inaczej ujmując trzeba znajdywać okazję i je wykorzystywać.
Większość ludzi nie będzie mieć jakiś super okazji , ale te mniejsze też trzeba umieć wykorzystywać.

Budować dobre kontakty, poszerzać kompetencje i liczyć na szczęście (okazję) innej drogi do sukcesu nie znam :);
  • Odpowiedz
  • 0
@Tomaszaaatt to że ktoś nie ma kasy nie usprawiedliwia braku rozwijania zainteresowań, albo chociaż poszerzania horyzontów.
W moim świecie pieniądze nie są wyznacznikiem siły.
Są jedynie wyznacznikiem tego że ktoś ma lepiej płatna pracę. Czemu taka ma to różnie, czasami jego ciężka praca nad sobą, czy wcześniej czy nadal.
Mam poczucie że to właśnie ty usprawiedliwiasz pod swoją tezę.
Kasa jest narzędziem i tyle. Dla mnie wyznacznukem siły będzie to co
  • Odpowiedz
I właśnie dlatego jesteśmy biedni i nieważni w przeciwieństwie do Niemca czy Szweda, którzy wyznają dokładnie przeciwne wartości

@marcin-: Nie robiłbym z tego powodu zamożności- jest wielu uczciwych ludzi, ale jednak biednych. Ogólnie to miks zbyt wielu czynników np. dla wspomnianej Szwecji współpraca z III Rzeszą i sprzedaż stali zapewniły spokój i dobrobyt, zamiast głupich wartości którymi zasłaniała się Polska w tamtym czasie więc to przeczy tezie.
  • Odpowiedz
@literacyfra123: pełna zgoda
Uważam, że każdemu w życiu natrafiają się okazje i jeśli je wykorzysta, to odniesie mniejszy lub większy sukces.

Wystarczy spojrzeć wstecz na swoje życie i pewnie większość z nas znajdzie jakieś momenty gdzie byla okazja taka lub inna i ją wykorzystał lub nie.
  • Odpowiedz