Aktywne Wpisy
inko-gnito +3
Ktoś rozumie ten fenomen posiadania jak największej ilości samochodów w polskich domach? Coraz częściej widzę sytuacje, gdzie liczba samochodów=liczba dorosłych mieszkańców+1 i jeszcze do tego traktor xD
Niektóre podwórka wyglądają jak komisy. Znakiem szczególnym tych komisów jest wiek aut. Wszystkie auta są pełnoletnie lub zbliżają się do pełnoletności.
#motoryzacja #samochody #polska
Niektóre podwórka wyglądają jak komisy. Znakiem szczególnym tych komisów jest wiek aut. Wszystkie auta są pełnoletnie lub zbliżają się do pełnoletności.
#motoryzacja #samochody #polska
affairz +15
Tytuł: Ślepowidzenie
Autor: Peter Watts
Gatunek: science fiction
Ocena: ★★★★★★★★★☆
Lekko nie było.
Historia pierwszego kontaktu ludzkości z obcą cywilizacją.
Autor wrzuca czytelnika w skomplikowany świat i niezbyt się przykłada do tego, żeby mu go stopniowo zaprezentować. Na podstawie wydarzeń, rozmów i przemyśleń głównego bohatera, które również są przedstawiane często skomplikowanym językiem, poznajemy to jak wygląda przyszłość, niezwykłe technologie, społeczeństwo i różne kombinacje związane z mózgiem i świadomością.
Książka wydaje się bardzo dopracowana, poza tą częścią sci fi, mamy ciężki, mroczny klimat, ciekawych bohaterów, którzy też są dość skomplikowani, a do tego mnóstwo rozkmin dotyczących ludzkiej psychiki, świadomości czy relacji międzyludzkich.
Ciężko mi było nadążyć za tym wszystkim, upraszczałem sobie w głowie to, co się działo, żeby móc jako tako nadążyć za fabułą, ale jestem pod dużym wrażaniem. Kolejna pozycja trafia na listę do przeczytania jeszcze raz.
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #watts #sciencefiction
@karkolomny_dziurkacz: Pierwsza część genialna, ale przy drugiej z nudów odpadłem.
Przeczytałęm to w pierwszym polskim wydaniu jakoś tak w 2008 i dla mnie to było odświeżające.
kilka tygodni temu przeczytałem to znowu.
To jest naprawdę dobra fantastyka napisana tak jak trzeba i nie traktująca czytelnika po macoszemu, tłumacząc mu wszystko.
jedna w moim top 10 :)
@karkolomny_dziurkacz: podejdź do pierwszej chociaż
Watts nie silił się tam na takie super twarde sf w każdym momencie - lepszy klimat i mnie kombinowania niż w Ślepowidzeniu
Komentarz usunięty przez moderatora
Ślepowidzenie to jednak SF
a pierwszy tom Ryfterów to taki bardzo mroczny Cyberpunk
przyczytajcie Echopraksje to moze wampiry wam sie wyjasnia :)
@settembrini777: w trzeciej rozkręca się trochę bardziej - no i rozwinęli sporo postać największego psychola w tej trylogii (nie będę spoilerował kogo ;))
@Vladimir_Kotkov: tam praktycznie każdy bohater jest psychiczny :P
a największy odpalowiec i tak jest w tej "dobrej" drużynie :)