Wpis z mikrobloga

Pomimo dowodów na niewinność funkcjonariusza, skazano go by zapobiec wybuchowi zamieszek.

@ModelCocomo: Miałeś dowody na winę policjanta:

1) Zeznania patologa sądowego, który przeprowadzał autopsję, że śmierć Chauvina nastąpiła w wyniku działań policji.
2) Zeznania szefa Chauvina, że przekroczył uprawnienia i złamał procedury jakie obowiązują w jego departamencie.
3) Zeznania świadków, że Chauvin odmówił udzielenia pomocy Floydowi nawet w momencie gdy już sprawdzili, że nie ma pulsu.
niewinność funkcjonariusza

@ModelCocomo: #!$%@?ąc od tego że George był kryminalistą, był naćpany i miał covid, bo to nie ma znaczenia w świetle najważniejszego pytania: czemu policjant trzymał kolano na jego szyi przez tak długi czas? Przecież gość się od dawna nie ruszał. Można było go skuć i zdjąć kolano z szyi. Trwałoby to kilka sekund a nie wiele minut.
@rzep: > Sądzisz, że ograniczenie oddychania zatrzymanemu, który już wcześniej mówi, że ma problemy z oddychaniem to dobry pomysł?

ujowy dlatego napisałem nieumyślne spowodowanie śmierci, ale nie jestem w stanie stwierdzić czy taki ucisk kolanem spowodował bezpośrednią smierć
ujowy dlatego napisałem nieumyślne spowodowanie śmierci, ale nie jestem w stanie stwierdzić czy taki ucisk kolanem spowodował bezpośrednią smierć

@BeQuickk: Wg. patologa sądowego ucisk spowodował utrudnienie oddychania, co zmusiło serce do cięższej pracy co spowodowało atak serca.

Policja w swoich szkoleniach zwraca uwagę, że już samo leżenie na brzuchu z rękami spiętymi z tyłu może doprowadzić do duszenia i to bez policjanta uciskającego plecy czy szyję.