Wpis z mikrobloga

#kcrmonsterbike skończony i w trkacje testów w terenie. W miedzyczasie naszła mnie wena na coś nowego.
Odpaliłem więc #autodesk #inventor i zabrałem się za #projektowanie nowego elektrycznego motocykla

Jeszcze kilka szczegółów i zlecam ramę na produkcję :)

założenia:

- 25kW
- 400Nm +
- 100kmh Vmax
- 120 - 150 km zasięgu
- max 100 kg
- jak się da to homologację spróbuję zrobić

#chwalesie #motocykle #motoryzacja #pojazdyelektryczne
swecymjeplendzo - #kcrmonsterbike skończony i w trkacje testów w terenie. W miedzycza...

źródło: comment_16183178372lyCXUIlK3ZkdDKiir28uE.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
@WormRider: nope, jesteś teraz podjarany nowym projektem, więc sky is the limit, ale jak zaczniesz ogarniać papiery i wymogi formalne to odpuścisz. Ale jakbyś doszedł do etapu wycen jednostek notyfikowanych to mnie zawołaj, bo jestem ciekawy dokładnego kosztu.
  • Odpowiedz
Mam świadomość że to długa i żmudna przeprawa, ale nie niemożliwa a dla chcącego nic trudnego. Po za tym zawsze można spróbować zrobić homologacje za granicą jak tutaj za bardzo pod górkę będzie.

@swecy_mje_plendzo: Prawdopodobnie w Polsce Ci się nie uda. Ale słyszałem że w Czechach i Niemczech łatwo rejestrować samy.
  • Odpowiedz
No też tak słyszałem, ale to zmartwienie na dalszy termin. Teraz muszę się skupić na budowie prototypu

@swecy_mje_plendzo: Ta twoja konstrukcja robiona od początku to potężne przedsięwzięcie.
Nie lepiej kupić KTM-a LC4 640-690 w wersji supermoto lub Diuka 690 z zajechanymi silnikami. I wtedy zostawiasz górną część ramy dolną część dorabiasz i tworzysz taką by oplatała baterię i silnik.
Baterie przecież i tak się robi z paluszków a jej opakowanie
  • Odpowiedz
@mpetrumnigrum Tak, masz rację. Dużo ludzi robi właśnie tak jak napisałeś, no ale nie ja. Taki już jestem #!$%@? że lubię tworzyć własne rzeczy a nie przerabiać gotowe. Wiem też że będę z tym długo walczył, ale satysfakcja gotowego i działającego sprzętu zrobionego w 100% przez siebie wynagradza całe te męczarnie.
Jeden projekt już zrobiłem ( #kcrmonsterbike ) i sprawdza się póki co, teraz pora nieco zwiększyć kaliber ;)
  • Odpowiedz
ale satysfakcja gotowego i działającego sprzętu zrobionego w 100% przez siebie wynagradza całe te męczarnie.

@swecy_mje_plendzo: Nie zrobisz sprzętu w 100% samemu.
Bo przecież główkę ramy weźmiesz od jakiegoś motocykla. Sztyce i półki też od jakiegoś.
lagi koło i hamulce też od jakiegoś, tylny amortyzator też od czegoś weźmiesz.
Kierownicę tez
  • Odpowiedz