Wpis z mikrobloga

#hr #excel #praca #studbaza #korposwiat co rozumienie jako podstawowa/średnia/dobra/ biegła znajomość np excela
jak w cv mam zaawansowana znajomość ms excel to do której kategorii wpisać w formularzu pracodawcy? do dobrej czy biegłej?
Potrafię korzystać z wielu zaawansowanych funkcji, tworzyć proste dashboardy w excelu i (w power bi), korzystać z power query, solvera, formatowania warunkowego, filtrowania zaawansowanego, tabel przestawnych i wiele innych.

Jeszce mnie denerwuje formularz doświadczenie zawodowe. Co w przypadku gdy jestem po studiach, posiadam rozległą wiedzę na dany temat a nie mam ,,doświadczenia zawodowego'' wpisywać brak doświadczenia czy do roku/dwóch? Jak rozmawiałem z osobami z tych branż to mogę powiedzieć, że mają o wiele mniejszą wiedzę na temat tej branży, a jakoś pracę znaleźli
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HerbacianyLolek: wymieniłeś kilka funkcji, które znasz i określasz jako "zaawansowane". Formatowanie warunkowe, tabela przestawna czy filtrowanie zaawansowane (wbrew nazwie) raczej do tej kategorii nie należą. Pytanie podstawowe - czy te funkcje znasz, czy posługujesz się nimi biegle? To z pewnością będzie w stanie szybko ustalić osoba przeprowadzająca rekrutację.
  • Odpowiedz
@HerbacianyLolek:

Biegła znajomość excela to dla mnie przede wszystkich umiejętność wyciągania wniosków i obróbka danych. To jest w sumie tylko narzędzie do przetwarzania jednym danych w inne.

Niestety bardzo często podczas rekrutacji wychodzi, że osoba wpisująca wiedzę zaawansowaną, wie gdzie dana funkcja się znajduje potrafi powiedzieć jak działa, ale nie ma kompletnie pojęcia kiedy i jak jej użyć.
  • Odpowiedz
@brak_nicku @Ignorantum : znam te funkcje i daje sobie całkiem dobrze z nimi radę. ( kursy pmsocho i wiele innych na yt+ własna praktyka, w pracy bym sobie przypomniał w ciągu pewnie kilku dni) jakoś nie specjalnie wymieniam znajomości funkcji w CV z uwagi na to, że skupiam się dodatkowo na innych umiejętnościach branżowych. Co byś określił jako funkcje zaawansowane? (pisanie makr to już to chyba poziom mistrz wybiegające poza
  • Odpowiedz
Co byś określił jako funkcje zaawansowane? (pisanie makr to już to chyba poziom mistrz wybiegające poza samego excela)

@HerbacianyLolek:
Zapewne biegłe korzystanie z PQ i power BI można do tego zaliczyć (ja akurat tych narzędzi nie znam, to nie jestem w stanie tego ocenić). Skala jest czteropunktowa i brakuje na niej "mistrz". Nawet podstawowa znajomość VBA może bardzo często ułatwić pracę, ale nie wiem, czy akurat dany pracodawca będzie tego wymagał,
  • Odpowiedz
1. zrobiłbym to za pomocą wykresu, w opcjach masz rysuj linę trendy i podaj równani linii, co prawda nie dokładna na 100% tak na szybko,

zadanie 2 mam chwilowe zaćmienie, ale pewnie bym dał radę jak bym sobie w chwilę przypomniał
  • Odpowiedz
@HerbacianyLolek: A na jakie stanowisko startujesz? Bo o ile to nie jakieś data science, BI, process automation itp to w korpoświecie nie wyjeziesz poza tabele przestawne i proste makra co najwyżej. A a propos doświadczenia zawodowego - zgodnie z prawdą wpisz brak, napisz co umiesz i jakie miałeś praktyki, projekty na studiach itp
  • Odpowiedz
@HerbacianyLolek:
1. Oczywiście najłatwiej wyświetlić równanie linii trendu na wykresie, ale czasem to równanie jest potrzebne do dalszych obliczeń i przepisywanie z wykresu nie jest rozwiązaniem optymalnym, zwłaszcza, że
a) współczynniki wielomianu dowolnego stopnia (również inne typy linii trendu) można wyliczyć za pomocą pojedynczej formuły (REGLINP/LINEST).
b) solver + znajomość metody najmniejszych kwadratów + metoda GRG
2. Tu też wystarczy bardzo popularna formuła - PODAJ.POZYCJĘ/MATCH + zakres warunków z pustym
  • Odpowiedz
@milgram123: startuje na różne stanowiska w analizie danych i nie tylko, np jako pomoc księgowego, nawet asystent biura do różnych rzeczy, do banku jako doradca... , ostatnio mi się nudzi i przepisuje liczne wzory finansowe do excela, mimo, że czasem są gotowe formuły to nie każdy potrafi z nich korzystać, a z moim arkuszem to wychodzi szybciej w wielu przypadkach. @brak_nicku muszę poćwiczyć trochę różnych formuł, bo wypadają z
  • Odpowiedz